Stranka demokratske akcije (SDA) donijela je odluku o kandidatima za načelnike na predstojećim Lokalnim izborima. U većini lokalnih zajednica ta će stranka imati svoje kandidate, dok će u nekima podržati kandidate drugih stranaka ili zajedničke kandidate. Poznata su imena svih njihovih kandidata u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

U Velikoj Kladuši će SDA podržati Jasmina Hušića, koji je zajednički kandidat sedam političkih stranaka. Mirsad Aličajić bit će kandidat za načelnika Cazina, Samir Muminović za gradonačelnika Bihaća, a Mehmed Mahmić je kandidat u Bosanskoj Krupi. Mersudin Nanić je kandidat za načelnika Bužima, Mahmut Jukić će pokušati osvojiti načelničku poziciju u Bosanskom Petrovcu, Faris Hasanbegović u Sanskom Mostu, a Jasmin Musić u Ključu.

U Gradačcu će SDA podržati kandidata Socijaldemokrata BiH Mustafu Šakića, a u utrci za gradonačelnika Tuzle bi trebala dati podršku Vahidu Jusufoviću, također kandidatu Socijaldemokrata.

Za načelnika Doboj Istoka kandidat je Kemal Bratić, Gračanice Davud Zahirović, Lukavca Irfan Halilagić, Srebrenika Ibrahim Zukić, a Čelića Sead Muminović. U Teočaku je za načelnika općine kandidat SDA Tajib Muminović, dok je bivši premijer Tuzlanskog kantona i aktuelni zastupnik u Skupštini Bego Gutić kandidat za načelnika Banovića. U Živinicama će kandidat SDA biti Samir Kamenjaković, aktuelni načelnik te općine koji je nedavno iz SDP-a prešao u SDA. Zijad Kulanić bit će kandidat u Kalesiji, a u Sapni će SDA imati zajedničkog kandidata sa Strankom za BiH i to će biti Jusuf Gušić. Bahrija Jusupović bit će kandidat SDA za načelnika Kladnja.

Kako se navodi, u općini Doboj Jug će kandidat za načelnika ispred SDA biti Mirnes Tukić, u Žepču Mirsad Čizmić, u Kaknju Mirnes Bajtarević, a u Varešu Enida Imamagić. Đemal Memagić bit će kandidat u Olovu, Suad Huskić u Tešnju, Mirsad Hasanić u Maglaju, Nagib Mujkić u Zavidovićima, dok će aktuelni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić biti kandidat za gradonačelnika Zenice.

Vedad Jusić bit će kandidat SDA za načelnika Breze, a aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić za gradonačelnika Visokog.

U utrku za gradonačelnika Goražda će ispred SDA ući Mirsad Žuga, koji je u prošlom mandatu obnašao dužnost zamjenika ministra finansija BiH. Za načelnika Općine Foča (FBiH) kandidat će biti Mensud Borović. Umjesto aktuelnog načelnika Općine Pale (FBiH) Asima Zeca, kandidat SDA na predstojećim Lokalnim izborima bit će Almin Ćutuk.

U Jajcu će SDA kao kandidata za načelnika ponuditi Edina Hozana, u Donjem Vakufu Rusmiru Bašić, a u Travniku će, umjesto aktuelnog načelnika Admira Hadžiemrića, kandidat biti Mirsad Peco. Hasan Ajkunić, aktuelni načelnik Bugojna koji je mandat osvojio kao nezavisni kandidat, u međuvremenu se vratio u SDA i bit će kandidat te stranke za načelnika.

U Gornjem Vakufu će kandidat SDA biti Sead Čaušević, dok će u Novom Travniku SDA podržati nezavisnog kandidata Samira Palića. Nekadašnji načelnik Općine Vitez Advan Akeljić će se pokušati vratiti na tu poziciju, dok će u Busovači kandidat SDA biti Asim Mekić. Sabahudin Klisura bit će kandidat za načelnika Fojnice, a Mirnes Nuhić Kiseljaka.

Umjesto aktuelnog SDA-ovog načelnika Jablanice Salema Dedića, kandidat te stranke na narednim Lokalnim izborima bit će Edin Idrizović. Federalni zastupnik Osman Ćatić bit će kandidat za načelnika Konjica.

Aktuelni načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ponovo će biti kandidat SDA, baš kao i Hamdo Ejubović u Hadžićima, Semir Efendić u Novom Gradu, Edin Smajić u Vogošći, Nedžad Ajnadžić u Centru, Ibro Berilo u Trnovu i Nedžad Koldžo u Novom Sarajevu.

Umjesto Senaida Memića, za načelnika Općine Ilidža će SDA ponuditi Fikreta Prevljaka, aktuelnog predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Jusuf Pušina će biti kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad.

U Glamoču će kandidat SDA za načelnika biti Amel Saltaga, a u Vukosavlju Adnan Mujanović. Salih Dubičić će biti kandidat koalicije SDA – Stranka za BiH za načelnika Bratunca, dok će kandidaturu Alije Tabakovića u Srebrenici podržati sve probosanske stranke, osim Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. Muhamed Mašić bit će kandidat SDA i Stranke za BiH za načelnika Novog Goražda.