Kandidati Naroda i pravde za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima predstavljeni su na konferenciji za novinare u Sarajevu. Kako je rečeno, izaći će na izbore u 43 općine, a u 14 će imati kandidate za načelnike i gradonačelnike.

 

Osim ranije predstavljenih kandidata u koalicijijama, kao što je sarajevska Četvorka, NiP će imati i sljedeće kandidate: Kemal Hrnjić (Bihać), Ismar Halilović (Jajce), Suad Bešlić (Kalesija), Haris Kaniža (Travnik), Abdulaziz Rizvić (Novi Travnik) i Enver Hadžiahmetović (Breza).

Kandidate je novinarima predstavio Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a. Kazao je da se radi o ozbiljnim kandidatima, poštenim ljudima, da niko od njih nikada nikome neće biti poslušan…

Poručio je da će ova stranka spriječiti izborne krađe, da su njihovi kandidati već izazvali reakcije te da će izbori biti “zanimljivi” i u općinama za koje se to nije mislilo da će biti. U tom kontekstu, pomenuo je Novi Grad Sarajevo i kandidata Adnana Delića.

Kako je kazao Konaković, ovoj stranci je struka važnija od stranačke kartice i to da kandidati nisu prihvatili kandidature iz ličnih interesa… Kandidatima je poručio da je uvjeren u njihovu pobjedu i da će, nakon što im budu verificirani mandati – negdje oko Nove godine, “ući u ring”.

Kemal Hrnjić, kandidat za načelnika Bihaća, inače generalni direktor Megglea, govoreći o problemima grada iz kojeg dolazi, naveo je migrantsku krizu. Obećao je da će grad Bihać biti najsigurnije i najljepše mjesto za život. Kazao je da nije član NiP-a, ali da je kandidat, što nikada nije doživio.

Suad Bešlić, kandidat za načelnika Kalesije kazao je da je 23 godine proveo u Njemačkoj, gdje je otišao kao ranjeni borac Armije RBIH. Vratio se 2016. Dolazi iz realnog sektora. Kazao je da će njegov cilj biti da dovede investicije u Kalesiju.

Haris Kaniža, kandidat za načelnika Travnika istaknuti je advokat. Kazao je da se odlučio ponovo politički aktivirati kako bi donio više svjetla u SBK. Rekao je da će se boriti protiv “mostarizacije” tog grada. Istakao je brojne probleme te općine te je najavio da će aktivno raditi na njihovom rješavanju i da će posebno biti angažiran u oblasti turizma, jer ta općina Vlašić i druge prirodne ljepote odlične razvoj ove grane privrede.

Enver Hadžiahmetović, kandidat za načelnika Breze, najpoznatiji je kao direktor sarajevskog Vodovoda i kanalizacije. Prethodno, radio je u policijskim strukturama 15-ak godina. Kazao je da Breza nema mjesto koje zaslužuje, te je npr, naveo da se stanovnici ove općine nadomak Sarajeva u njemu ne mogu liječiti, iako su u tom gradu rođeni, učestvovali u njegovoj gradnji… Uvjeren je da će NiP ovu općinu i BiH izvesti na “zelenu granu”.