Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija najavio je danas da će u narednoj sedmici, a nakon sjednice tog regulatornog tijela, podnijeti ostavku na tu poziciju.

 

Odluku o tome saopćio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci, a shodno jednom od zaključaka s prošlosedmične vanredne sjednice VSTV-a, na kojoj je većina članova Vijeća zatražila njegovu ostavku.

Reakcija iz Ambasade SAD  u BiH

Svi funkcioneri u pravosuđu, kao i članovi VSTV koji ih biraju, moraju biti odgovorni prema najvećim etičkim standardima.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozdravila je ostavku Milana Tegeltije na poziciji predsjednika, ali i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

-Ostavka predsjednika VSTV na tu, kao u funkciju običnog člana ovog tijela je samo jedan od mnogih koraka koje VSTV mora napraviti u cilju obnove povjerenja kod građana Bosne i Hercegovine.

Svi funkcioneri u pravosuđu, kao i članovi VSTV koji ih biraju, moraju biti odgovorni prema najvećim etičkim standardima.

Sve sudije i tužioci moraju poduzeti korake na adekvatnoj istrazi i procesuiranju korupcije na svim nivoima, uključujući i one gdje koji se pojavljuju u njihovoj branši“, saopćeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD u BiH.