Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva SBK Travnik  protiv Feralda Gučanina Gazibarića, zvani Ferdo (51) i Olivera Sivonjića, zvani Oli (52) iz Nove Bile, općina Travnik , te Dalibora Ivančevića (47) iz Banjaluke za razbojništvo  u Austriji u kojoj je usmrćena starica Elizabet Fašl (86) u gradu Gosau.

 

Tužilaštvo BiH je trojac optužio za ista djela u junu 2019. godine, ali je predmet kasnije ustupljen i prebačen u Kantonalno tužilaštvo SBK. Prema optužnici, Gazibarić, Sivonjić i Ivančević su osnovali kriminalnu grupu od najmanje pet osoba za povremeno činjenje krivičnih djela. Glavni njihov cilj je bilo činjenje razbojničkih i teških krađa i provala u kuće i stanove u Austriji. U optužnici se navodi da su optuženi između 13. i 15. aprila 2011. godine, u skladu sa ranijim dogovorom, otputovali u Austriju, gdje su se sastali sa Selverom Marhoševićem i Bojanom Pavlovićem. Grupa je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi djelovala na teritoriji Austrije tokom aprila 2011. godine. Tako su, navodi se u optužnici, u noći između 20. i 21. aprila 2011. godine Gazibarić, Sivonjić i Ivančević sa Marhoševićem i Pavlovićem došli do kuće penzionerke Fašl u namjeri da je opljačkaju. Ivančević je provalio prozor na kući, pa su svi osim Gazibarića, koji je čuvao stražu, ušli unutra.

– Odmah su započeli premetačinu kako bi pronašli novac i zlato. Tom prilikom su u krevetu zatekli Elizabetu Fašl, koju je probudila buka, pa su je vezali i zapušili joj usta kako ih ne bi omela u krađi. Ivančević je starici pertlom vezao ruke, a krpom vrat i usta, dok joj je Pavlović svezao noge. Zatim su je pokrili sa više deka, te nastavili premetačinu po kući, gdje su pronašli ključ od sefa, iz kojeg su ukrali zlatni nakit i novac, te pobjegli. Starica Fašl je ubrzo preminula usljed gušenja – navodi se u optužnici.

Prema nezvaničnim informacijama, razbojnici su iz kuće starice ukrali 10.000 evra, nakit i dvije štedne knjižice sa većim iznosom novca. Istražioci su otkrili više od 300 tragova, odnosno otisaka prstiju i DNK koji su ih doveli do osumnjičenih.

Optužnicu protiv njih podiglo je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, a potvrdio Kantonalni sud u Novom Travniku.