Latinski naziv za kakao stablo, Theobroma cacao, znači “hrana bogova”, a plod stabla i njegovi ukusni proizvodi jednostavno savršeno odgovaraju imenu. Istraživanja su potvrdila: Konzumiranje čokolade jednom sedmično održava zdravim srčane žile!
I Maje i Azteci su vjerovali kako kakao zrna imaju magične i božanske atribute, koje su koristili u najsvetijim trenucima kao što su rođenje, brak i smrt. Do 17. stoljeća, čokolada je bila rezervisana za europsku elitu, koja je smatrala da ova tamna slastica ima hranjiva, ljekovita i afrodizijačka svojstva.
Naravno, u toku duge historije čokolade nagomilale su se mnoge činjenice o ovoj poslastici, a evo nekoliko njih…
- Miris čokolade povećava theta moždane valove koji izazivaju opuštanje.
- Bijela čokolada se tehnički ne smatra čokoladom, jer ne sadrži kakao.
- Mnoga su naučna istraživanja pokazala da čokolada uopšte ne podiže nivo lošeg kolesterola. Zapravo, čokolada kod nekih ljudi može čak i sniziti razine kolesterola.
- Čokolada ne uzrokuje karijes. Studija iz Univerziteta Osaka u Japanu je otkrila da se neki dijelovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!
- Casanova je smatrao čokoladu ‘eliksirom ljubavi’.
- Iako mnogi tvrde da je čokolada afrodizijak, nauka još nije pronašla uvjerljive dokaze.
- Jedna studija sa više od 44.000 sudionika je pokazala da su oni koji su sedmično konzumirali čokoladu imali manje izglede da će doživjeti srčani udar za cijelih 22 posto.
- Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači “hrana bogova”.
- Car Azteca Montezuma II je pio više od 50 šalica čokolade dnevno.
- Industrija čokolade vrijedi oko 110 milijardi dolara godišnje.
- Istraživanje provedeno 2013. godine je pokazalo da se zbog mirisa čokolade u knjižari poveća šansa da će kupci kupiti kuharice ili ljubavne romane za 40%, a za 22% je veća šansa da će kupiti knjigu bilo kojeg žanra.
- Maye su koristile kakao kao valutu, a vrijedio je više nego zlatna prašina. Uzgoj je bio ograničen tako da vrijednost nije nikada padala.
- Gotovo polovica proizvedenih čokolada u svijetu se pojede u Evropi.
- Čokolada sadrži visoke razine snažnog stimulansa koji se zove ‘teobromin’. Trovanje teobrominom može uzrokovati zatajenje srca, napade, oštećenje bubrega i dehidraciju. No, da bi se otrovali čokoladom morali bi pojesti oko 10 kg.
- Do 17. stoljeća čokolada je bila rezervisana za evropsku elitu. U to vrijeme se smatralo da ova tamna slastica ima hranjiva, ljekovita i afrodizijačka svojstva.
- Opsežna studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršale akne.”
- Katolička crkva je jednom povezala čokoladu s heretičkim ponašanjem, uključujući psovke, iznude, čarobnjaštvo i zavođenje. Kasnije su je i sami usvojili, pa čak i preporučili da se konzumira tokom posta.
- Prosječan stanovnik Švicarske pojede oko 11 kg čokolade godišnje. Švicarci također imaju i najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara.
- U jednom istraživanju na Sveučilištu u Indiani je zaključeno da su biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko nakon treninga bili manje umorni. Također su postigli i bolje rezultate na testovima izdržljivosti od onih koji su pili sportski energetski napitak.
- Jedna je studija pokazala kako čokolada može umanjiti kašalj gotovo jednako efektivno kao i sirupi.