Odjel za bolesti dojke Kantonalne bolnice Zenica obilježio je 10 godina rada. Organiziran je po uzoru na svjetske zdravstvene ustanove ovog tipa, tako da pacijenti na jednom mjestu dobijaju kompletnu zdravstvenu uslugu.

 

– Prednost ovakve organizacije je što pacijent više ne ide od doktora do doktora, nego se zdravstveni profesionalci okupljaju oko pacijenta, tako da pacijent brzo dobija i dijagnozu i aktivan terapijski tretman – rekao je na press konferenciji načelnik Odjela dr. Harun Drljević.

Na Odjelu za bolesti dojke proteklih 10 godina izvršeno je 27.000 pregleda te urađeno 2.550 operacija, od čega su 67 posto bile zloćudne, a ostalo druge bolesti dojke. Također, pruženo je oko 18.000 drugih usluga, ne računajući usluge mamografskog, patološkog i ultrazvučnog kabineta.

Važan oslonac u radu Odjela je i Udruženje građana “Život” Zenica, koje već 17 godina pruža psihološku pomoć oboljelima te vodi aktivnosti na edukaciji i prevenciji raka dojke.

– Našim pacijenticama je jako bitan taj prvi psihološki segment, kad saznaju za bolest da im pristupi neko ko je već to prošao i ko može svojim iskustvom da im ukaže na sve ono što ih čeka – rekla je Dijana Jerković, predsjednica UG “Život” i glavna sestra na Odjelu za bolesti dojke.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić istakao je da je Odjel za bolesti dojke KBZ-a jedna od svijetlih tačaka zdravstva u ZDK-u i zlatni standard koji pacijentima pruža kvalitetnu, funkcionalnu, modernu, za pacijente komfornu i finansijsku neopterećujuću uslugu.

– To je jedan evropski prihvaćen model organizacije koji je zaživio u FBiH upravo u Zenici, potom u Banjaluci, a ovih dana se i Tuzla sprema da uvede isti model tretiranja pacijenata. U prilici smo zbrinjavati pacijente iz USK, SBK pa čak i KS – rekao je dr. Jupić.

Ministarstvo zdravstva i Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici sa partnerima iz Italije realiziraju projekat skrininga karcinoma dojke. ZDK je izvršio nabavku jednog digitalnog mamografa, a očekuje se da partner iz Italije ove godine nabavi još jedan ili dva ovakva aparata, nakon čega će projekat zaživjeti u svim općinama ovog kantona.

– To će biti vrlo značajan doprinos i sigurno ćemo proces ranog otkrivanja i detekcije karcinoma dojke u ZDK znatno unaprijediti te time dati svoj doprinos i potporu radu Odjela za bolesti dojke – rekao je dr. Jupić.

Uposlenici Odjela za bolesti dojke odali su posebnu počast nedavno preminulom hirurgu dr. Arifu Begiću, koji je dao snažan doprinos razvoju i uspjesima ovog odjela.

 

Press ZDK