Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona, danas na sjednici održanoj u Travniku  podržali finansijski izvještaj Šumsko privrednog društva za 2019. godinu, koji je Ured za reviziju institucija u Federaciji ocijenio mišljenjem s rezervom.

 

Plaće i naknade direktoru i izvršnim direktorima u visini od skoro pola miliona maraka, nisu isplaćivane u skladu sa odlukom Kantonalne vlade, navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

-Direktor je primio 27 hiljada poklona, zato što je uspješno poslovala 2018. godina, a izvršni direktori, njih šest, po 10 hiljada KM. Mislim da to nije uredu i to je isto tako iznijeto u revizorskom izvještaju. – kazala je Vildana Kulić, zastupnica DF u Skupštini SBK.

S druge strane Vildan Hajić, direktor ŠPD Srednjobosanske šume tvrdi kako je „sve bilo po zakonu“.

-Ništa nije bilo nezakonito. Znači odluke koje su donošene, donesene su od organa koji su nadležni. Nezakonito je da je uprava društva donosila odluke u korist same sebe. Uprava društva nikad nije takve odluke donosila. Nadzorni odbor je organ koji može donijeti bilo kakvu odluku. – izjavio je medijima direktor Hajić.

Zastupnik Saocijaldemokratske partije BiH, Senad Selimović ističe da “može biti u skladu sa zakonom, ali nije u skladu sa moralom“ , te dodaje:

– Ako direktor ima platu 5.800 maraka, a uz to isplati još tokom godine 100 hiljada maraka sebi, sve po odlukama Nadzornog odbora. Ja čak ne bih rekao da je direktor kriv, ovdje je kriv nadzorni odbor koji je to sve omogućio. – mišljenja je zastupnik  Selimović.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera današnje zasjedanje održano je u amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku (IUT).