Britanska kraljevska pošta odlučila je da povodom 40. godišnjice BBC-ijeve serije, jedne od najboljih britanskih humorističkih serija,  “Mućke” napraviti  specijalnu ediciju poštanskih marki na kojima će se naći likovi braće Dereka (Del Boy) i Rodneyja Trottera i njihovih prijatelja iz Peckhama.

 

 

Mućke (Only Fools and Horses) britanska je humoristična serija autora Johna Sullivana, prikazivana na BBC-u. Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991., a s posebnim božićnim specijalima sve do 2003. Serija je završena 2003. godine, a 11 godina kasnije snimljena je specijalna kratka epizoda u kojoj se, pored Sir Davida Jasona /Del Boy/ i Nicholasa Lyndhursta /Rodney/ pojavljuje bivši engleski fudbaler David Beckham.

Na osam od ukupno 12 marki biće napisane čuvene replike iz serije, dok će na četiri biti istaknuta četiri glavna lika porodične loze Trottera.

Na marki s likom Del Boyja napisana je njegova čuvena rečenica “Sljedeće godine u ovo vrijeme bićemo milioneri!”, a uz Rodneyjev lik napisana je riječ “Kosmično!”, kojom ispoljava oduševljenje ili sarkastično razočarenje.

Pored Del Boyja i Rodneyja, izrađena je marka s likom njihovog djeda, koji je u seriji predstavljen kao Deka, uz koji je napisano “Oduvijek sam želio da posjetim Benidorm. Gdje je to?”, kao i marka sa likom strica Alberta, bivšeg pripadnika Britanske kraljevske mornarice, uz tekst “Tokom rata…”, zbog njegovih čestih ratnih priča.

Na ostalim markama nalaze se jednako kultni likovi Trigger, Denzil, supruge braće Trotter Raquel i Cassandra, Boycie, Marlene i pas Vojvoda, prenio je “Sky News”. Poštanske marke biće u prodaji od 16. februara.