Jačanje saradnje sa lokalnim zajednicama radi stvaranja što kvalitetnijih uslova za rad privrede i život građana, među najvažnijim je prioritetima Vlade Zeničko-dobojskog kantona – rekao je vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić, prilikom jučerašnjeg sastanka sa općinskim načelnikom Kaknja Mirnesom Bajtarevićem.

 

– Politika Vlade je ravnomjeran razvoj svih općina, a naše opredjeljenje je da kroz zajedničke projekte i podsticaje podržimo i pomognemo unapređenje privrednog i ukupnog ambijenta za život u gradovima i općinama – rekao je premijer Bašić.

Sastanku u Općini Kakanj prisustvovali su i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić te zastupnik u Skupštini ZDK Sejad Zaimović.

Razgovarano je o nastavku i intenziviranju uspješne saradnje Općine Kakanj i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao i drugih kantonalnih institucija, sa posebnim fokusom na ulaganja Vlade u poboljšanje školske infrastrukture na području ove općine.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK implementira projekat energetske efikasnosti u školama, vrijedan 11 miliona KM, kojeg finansira Svjetska banka.

Naredne dvije godine planirana je rekonstrukcija 28 školskih objekata, među kojima su i JU “Mešovita srednja škola” te OŠ “Rešad Kadić” Kakanj, u kojoj će također biti izvršena zamjena kotla za grijanje, a u sufinansiranju rekonstrukcije ove dvije škole će učestvovati i Općina Kakanj.