Pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i u organizaciji Sportskog savez SBK/KSB u petak, 5.marta 2021. godine u 18 sati JU Dom kulture Jajce održat će se tradicionalna manifestracija Izbor najboljih sportista Kantona.

 

 

Tradicionalna manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu”, na kojoj se proglašavaju najuspješniji sportisti i sportske ekipe Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, ove godine bit će održana u Jajcu, 05. marta 2021. godine s početkom u 18:00 sati u sali JU Dom kulture Jajce.

Načelnik Općine Jajce i potpredsjednik manifestacije, Edin Hozan, kazao je da su aktivnosti na organizaciji trajale proteklih mjesec dana kako bi manifestacija protekla na najvišem nivou jer je izbor sportiste Kantona izuzetno važan događaj za Općinu Jajce koja kontinuirano daje podršku sportskim kolektivima u skladu sa svojim mogućnostima.

U svom obraćanju predsjednik Organizacionog odbora manifestacije ministar u Vladi SBK/KSB Bojan Domić, istaknuo je da je bilo važno da se kontinuitet manifestacije nastavi i da se oda priznanje sportistima koji su u vrijeme pandemije radili u otežanom uslovima i nastojali da održe formu za neka bolja vremena,

U godini u kojoj su otkazana većina velikih takmičenja na svjetskom i evropskom nivou, a domaća takmičenja održavana u specifičnim okolnostima, teško je očekivati da sportska godina bude slična proteklim. No, bez obzira na sve okolnosti, Sportski savez SBK/KSB pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB proglasiti će najbolje među najboljima u 22 kategorije.

Organizacija ovogodišnjeg “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu” bila je veliki izazov zbog epidemiološke situacije, no, s obzirom da sportisti bez obzira na sve zaslužuju promociju i nagrade za svoje uspjehe, organizatori su uložili maksimalan trud da 18. manifestacija protekne na vrhunskom nivou i da se nagrade svi napori sportista, koji su i pored brojnih problema uzrokovanih pandemijom, ipak uspjeli ostvariti sjajne rezultate i još jednom pokazati da je Bosna i Hercegovina prepuna talentovanih sportista koji bi uz malo bolje uslove ostvarili još bolje rezultate.

Pred Žirijem “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu” bio je izuzetno težak zadatak s obzirom na to da su protekle godine otkazana većina takmičenja uslijed pandemije i da sportisti nisu mogli da se takmiče i bore za medalje.

Manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu” ima za cilj da promoviše značaj sporta u životu mladih i pozitivne vrijednosti sportista koji su spremni na velika odricanja kako bi postigli zapažene rezultate i tako predstavili svoju zemlju na najbolji mogući način.

Osim izbora najboljeg sportiste i sportistkinje godine, na manifestaciji “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu” bit će izabrani najbolji sportista i najbolja sportistkinja iz ekipnih sportova, najuspješniji trener, najuspješnije sportske ekipe, te najbolji mladi sportisti i sportistkinje kao i ekipe u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Sportski savez SBK/KSB i ove godine podijelit će nagrade za životno djelo, zlatne, srebrene i bronzane plakete kao i povelje i diplome za postignute rezultate u 2020. godini pojedincima i sportskim klubovima.

Najbolji sportisti Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna izabrani su u skladu s Pravilima za izbor sportiste i sportske ekipe SBK/KSB.

Manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu” bit će održana 05. marta 2021. godine sa početkom u 18,00 sati u JU Dom kulture Jajce  uz uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka Kriznog štaba FBiH, a generalni sponzor manifestacije je No 1 brend koji osvaja.

Generalni sponzor manifestacije je  proizvođač sportske opreme No 1 Travnik –  Brand koji osvaja. Zlatni sponzori su Općina Jajce i Vlašić-Gradnja Travnik, a Srebrni sponzori Flash team Gornji Vakuf – Uskoplje i  BSI  Jajce. Bronzani sponzori manifestacije su KSC Bugojno, JU  Dom kulture Jajce i  Dom projekt Travnik.