Član JK „Vitez“, David Čečura i članica Hrvatskog taekwondo kluba „Hvojnica“ iz Fojnice, Marija Štetić, najuspješniji su sportisti Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna za 2020. godinu. David Čečura je osvojio 3. mjesto na Državnom prvenstvu za seniore U-23, dok je Marija Štetić protekle godine osvojila prvo mjesto na Evropskom prvenstvu ekipno za seniore.

 

Svečana manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu“ održana je u JU „ Dom kulture Jajce“ u Jajcu u organizaciji Sportskog saveza Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB. Organizacija ovogodišnjeg “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu” bila je veliki izazov zbog epidemiološke situacije, no, s obzirom da sportisti bez obzira na sve zaslužuju promociju i nagrade za svoje uspjehe, organizatori su uložili maksimalan trud da ovogodišnja manifestacija protekne na vrhunskom nivou.

Na početku manifestacije prisutnim se obratio Mirsad Ibrišimbegović,  predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB, zatim Edin Hozan, načelnik Općine Jajce i na kraju Bojan Domić, predsjedavajući Organizacionog odbora „Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu“ i ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Najuspješniji sportista iz ekipnih sportova u 2020. godini je Nedim Mustafica, člank KK „Promo“ Donji Vakuf, dok je najuspješnija sportašica iz ekipnih sportova Naida Haračić iz ŽNK „Iskra“ Bugojno. Najbolja ekipa u muškoj konkurenciji u 2020. godini je muški rukometni klub “Sloga” Gornji Vakuf-Uskoplje, a najbolja ekipa u ženskoj konkurenciji je ŽNK “Iskra” iz Bugojna.

Najuspješniji trener u protekloj godini je Ivan Krajina iz Hrvatskog taekwando kluba „Hvojnica“ Fojnica, a najuspješniji trener iz ekipnih sportova je Elma Basara, trenerica ŽNK “Iskra” Bugojno. Nagrada publike po izboru čitalaca portala travnički-info pripala je Emini Cerić, članici JK „Travnik“.

David Čečura i Marija Štetić najbolji sportist Srednjobosanskog kantona za 2020. godinu

Najuspješniji sportaš u kategoriji s tjelesnim oštećenjem je Ismet Hajdarević, KSO “Iskra” Bugojno, a titula najbolje ekipe s tjelesnim oštećenjem pripala je Klubu sjedeće odbojke “Iskra“ Bugojno. Najbolji junior je Anto Đepić, Hrvatski taekwondo klub “Hvojnica”, Fojnica, dok je najuspješnija juniorka Ena Bašić iz JK “Travnik”.

Najuspješniji junior iz ekipnih sportova je Toni Ladan, član NK “Metalleghe BSI” Jajce, dok je najuspješnija juniorka iz ekipnih sportova Ena Jusić, OK “Victor” Novi Travnik. Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji je selekcija NK “Metalleghe BSI” Jajce, a u ženskoj konkurenciji OK “Victoy” Novi Travnik.

U kategoriji najbolji kadet proglašen je Nenad Ramljak, član JK “Vitez, a najbolja kadetkinja je Ajna Zlotrg, članica STK “Vitez” iz Viteza. Najuspješniji kadet iz ekipnih sportova je Faris Đelibašić, član NK “Travnik”, dok je najuspješnija kadetkinja iz ekipnih sportova Lamija Duvnjak, članica ŽNK “Iskra” Bugojno. Najbolja kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je ekipa             NK “Romari” Vitez, dok je u ženskoj konkurenciji ŽNK “Iskra” Bugojno.

Sportski savez SBK/KSB  ove godine dodijelio je dvije zlatne plakete i to SAK “Komotin“ Jajce za 30 godina postojanja i rada kluba i Midhetu Sarajčiću za doprinos u razvoju sporta. Srebrenu plaketu dobio je Marko Barić, dok je bronzana plaketa uručena Enveru Torlaku.

Nagradu za životno djelo za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta Sportski savez SBK/KSB dodijelio je Salihu Jašareviću.

Sportski savez SBK/KSB posebna priznanja uručio je Dženanu Mahmutbegoviću za doprinos razvoja i promociju invalidnog sporta, Aidi Starčević za doprinos razvoju sporta i promociju Bosne i Hercegovine, Edinu Atiću za doprinos razvoja i promociju sporta i Marku Paniću za doprinos razvoju sporta i promociju Bosne i Hercegovine.

Posebna priznanja za doprinos razvoja sporta na SBK/KSB posthumno uručena su preminulim od posljedica virusa Covid 19 i to Mirsadu dr. Peci, Elvedinu Kanafiji, Zoranu Kolaru, Adisu Durakoviću, Faruku Lazimoviću i Senadu Kablaru. Također, posebna priznanja za doprinos razvoju sporta dodijeljena su Admiru Hadžiemriću, Seadu Čauševiću, Husi Sušiću i Edinu Hozanu, dok je zahvalnica Sportskog saveza SBK/KSB uručena Općini Jajce, domaćinu manifestacije „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu“.

David Čečura i Marija Štetić najbolji sportist Srednjobosanskog kantona za 2020. godinu

Manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka Kriznog štaba FBiH. Generalni sponzor bio je ” Hassky sport ” d.o.o., No1 Brand koji osvaja.