Predsjednica Federacije BIH, Lidija Bradara, je bila u radnoj posjeti JU Bolnici za plućne bolesti Travnik i Hrvatskoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić Nova Bila. Po završetku posjete bolnicama, predsjednica je posjetila i Općinski sud u Travniku. Predsjednik suda Goran Dujić je predstavio rezultate rada suda, te projekte koje ovaj sud uspješno implemetira.

 

 

Pored aktivnog učešća u projektu „Unapređenje kvalitete pravosuđa“,koji se sprovodi uz podršku Vlada Holandije i Norveške,u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijeća BIH, također je aktuelan i projekat Reorganizacije poslovnih procesa, podržan od strane Vlade Švedske. Poseban značaj ima projekat „on line“ registracije poslovnih subjekata ,čija implementacija je u toku,te je za očekivati da u kratkom vremenskom periodu zaživi, čime će, za sve privredne subjekte SBK/KSB , biti unaprijeđen proces registracije društva i pribavljanja izvoda, uvjerenja iz registra suda.

Predsjednik suda je istakao značaj alternativnog izvršenja krivičnih sankcija.

This slideshow requires JavaScript.

Jedan od načina alternativnog izvršenja krivičnih sankcija, koji ovaj sud primjenjuje već duži vremenski period je, izvršenje kazne kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Ovaj sud je također uputio inicijativu resornom ministarstvu pravde za uvođenja i drugog alternativnog načina izvršenja krivičnih sankcija, a to je primjenom instituta „rad za opće dobro“,čime bi se postigla i rehabilitacija osuđenih osoba,kao i doprinos društveno korisnom radu lokalne zajednice, a uz to bi se bilježile i uštede u budžetu.