Penzioneri Srednjobosanskog kantona,na sjednici Skupštine kantonalnog Saveza udruženja/udruga penzionera /umirovljenika održanoj u Travniku, razmatrali su izetno teško socijalno stanje u kojem se nalazi ova populacija.

 

Stoga su uoči sjednice zakazane u Sarajevu za 25.4.2024.g.(četvrtak), od Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, zatražili HITNO poduzimanje sljedećih mjera.

– i dalje insistirati na isplati jednokratne pomoći u visini prosječne penzije svim penzionerima u FBiH, kako bi se djelimično otklonila diskriminacija ove populacije u odnosu na budžetske korisnike kojima je ona isplaćena.

– da se HITNO pokrene procedura izmjene i dopune Zakona o PIO kako bi se penzije usklađivale na osnovu rasta neto plaće te da se vanredno usklađivanje penzija regulira zakonom.

– da Vlada FBiH predloži Parlamentu Odluku o vanrednom usklađivanju penzija u iznosu 15% .
Ukoliko ne dođe do pomaka u ispunjenju zahtjeva od UO federalnog Saveza udruženja penzionera, traže organiziranje protesta najkasnije do septembra ove godine.

Srednjobosanski penzioneri iskazali su i nezadovoljstvo odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO konačnim iznosom od 6.55% redovnog usklađivanja penzija za 2024.godinu. Tim će povećanjem 25.000 penzionera ovog kantona koji primaju najnižu penziju dobiti više oko osam maraka, što je po ovim cijenama dovoljno za pet kilograma ili tri litra ulja.

Nađa Ridžić