Izložba slika “Bosna okom čeških slikara” otvorena je sinoć  u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Organizator je Udruženje građana češkog porijekla “Češka beseda” Sarajevo u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH.

 

Riječ je o djelima čeških umjetnika koji su živjeli i radili u Bosni i Hercegovini kao što su Ludvik Kuba, Ferdinand Velc, Alphonse Maria Mucha, August Regal, Vaclav Prihoda, Ladislav Lauda, Jana Vaclav Mrvička, František Vladislav Titelbach…

Otvorena Izložba slika "Bosna okom čeških slikara"

Idejni autor izložbe je Vesna Malić, predsjednica “Češke besede”, a stručni konsultant je muzejska savjetnica Ivana Udovičić iz Umjetničke galerije BiH.

– Izložba je dio projekta “Češke niti u bosanskom ćilimu” koji je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sam naziv projekta inspirisao je bosanski ćilim koji je pun kolorita i utkanih nada i osjećanja. Česi koji su došli u Bosnu i Hercegovinu utkali su sve svoje živote, nade, osjećanja i budućnost u taj naš bosanski ćilim i ostavili su duboki trag kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH – kazala je Malić.

Otvorena Izložba slika "Bosna okom čeških slikara"

Izložbu je otvorio državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić koji je kazao da ovo Ministarstvo svake godine izdvaja grant sredstva za podršku udruženjima nacionalnih manjina u BiH.

– Vrijednost jednog društva najbolje se može vrjednovati ako se sagleda odnos tog društva prema manjinskim skupinama. Od odnosa većine prema manjinama zavisi stepen svjesti o značaju i vrijednostima demokratije tog društva. Nemojte nikad zaboraviti odakle ste došli, jer ko ne zna odakle je došao ne zna ni kuda ide – kazao je Hurtić.

Otvorena Izložba slika "Bosna okom čeških slikara"

Otvorenju izložbe prisustvovali su otpravnik poslova Ambasade Republike Češke u BiH, Josef Zrzavecky, predstavnici “Češke besede” Banjaluka i Društva bosansko-češkog prijateljstva Snješka /Sněžka.

Otvorena Izložba slika "Bosna okom čeških slikara"

Na otvorenju je nastupio novoformirani hor “Češke besede” Sarajevo pod nazivom “Bohemia”, Adrijana Katavić na gitari, a program je moderirao Davor Milošević.

M.A.