U okviru manifestacije “Dani dijaspore”, koja se tradicionalno održava u Travniku, danas je organiziran značajan susret privrednika sa ovog područja i dijaspore. Manifestacija predstavlja izvanrednu priliku za neformalno druženje, razmjenu pozitivnih primjera i praksi te uspostavljanje novih poslovnih kontakata.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, iskoristio je priliku, te prisutne informirao o tekućim i planiranim projektima u Travniku, naglasivši važnost umrežavanja privrednika i ostvarivanja novih poslovnih suradnji. “Dani dijaspore” predstavljaju izvanrednu platformu za povezivanje lokalnih privrednika i privrednika iz dijaspore, što i jeste osnovna misija i ključ  za razvoj i jačanje ekonomskih veza.

Jedan od glavnih ciljeva današnjeg događaja bio je umrežavanje privrednika, s posebnim naglaskom na ostvarivanje saradnje između lokalnih i firmi iz dijaspore. Manifestacija, također omogućava privrednicima da se upoznaju s rukovodstvom i procesima proizvodnje kompanija iz Travnika, čime se otvraju nove mogućnosti za saradnju i zajedničke projekte.

Posebno je istaknuta posjeta kompaniji Icarus doo, gdje su članovi delegacije imali priliku razgovarati s mladim privrednicima. Ova posjeta rezultirala je uspostavljanjem značajnih kontakata koji će doprinijeti daljem razvoju poslovanja u regiji.

Današnji program uključivao je i panel sesiju na temu “Saradnja lokalne zajednice i dijaspore za održivo investiranje”. Na panelu su učestvovali istaknuti gosti, uključujući direktora nevladine organizacije Bravo – Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities Ismaila Šehića, predstavnika Asocijacije privrednika iz Švedske Mehu Kapu, i dr. sci. Daria Jerkovića. Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, takođe je uputio prisutnima značajne poruke o važnosti uključivanja dijaspore u razvoj lokalnih zajednica.

Igor Kapetanović predstavio je grant program USAID-a „Diaspora Invest“, koji pruža podršku investicijama dijaspore u Bosni i Hercegovini. Ovaj program ima za cilj poticanje investicija koje će doprinijeti ekonomskom razvoju i održivosti lokalnih zajednica.

Manifestacija “Dani dijaspore” nastavila je svoju tradiciju organiziranja  ključnih susreta u povezivanju lokalnih privrednika s dijasporom, stvarajući tako temelje za buduće uspješne poslovne saradnje i investicije.