Izložba “Uragan misli” autora crnogorskog akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića otvorena je sinoć u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ćetkoviću je ovo 24. samostalna izložba, a naziv “Uragan misli” dobila je po istoimenoj slici za koju je dobio prestižnu internacionalnu nagradu Leonardo Da Vinci u Firenci.

Na izložbi je predstavljeno dvadesetak slika srednjeg i većeg formata iz ciklusa “Antares”.

– Slikovni jezik crnogorskog umjetnika Dalibora Dade Ćetkovića miješa osjećaj futurizma sa apstraktnijom tendencijom, kao da su linije koje karakterišu njegova umjetnička djela spojna nit između onoga što se može nazreti i onoga što se može zamisliti; kromatski raspon je jasan, elegantan, kristalan, jer na kraju krajeva, atmosfere koje umjetnik šapuće teže blistavosti da predstavljaju povjerenje u nespoznatljivo, što u ovom slučaju nema negativna značenja, već ilustruje neviđene mogućnosti i potencijalno povoljne opcije za bijeg od svakodnevice. – napisala je italijanska likovna kritičarka Marta Lock.

Organizatorica izložbe je Sabiha Hadžimuratović, predsjednica fondacije AidNet, koja je Ćetkovićeve prepoznatljive motive prenijela na svilu. Na otvorenju izložbe održana je i mala modna revija haljina inspirisana djelima sa izložbe “Uragan misli”, a pored dizajnerice nosile su je dame iz svijeta medija i arhitekture.

Sarajevo: Otvorena izložba "Uragan misli" crnogorskog akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića

Dalibor Dado Ćetković rođen je u Baru (Crna Gora) 1982. godine. Nakon završene srednje umjetničke škole “Petar Lubarda” na Cetinju, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju i diplomirao 2007. godine. u klasi profesora Marka Musovića na smeru slikarstvo. Od 2008. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore – ULUCG.

Vodio je brojne likovne radionice za djecu i odrasle, učestvovao na brojnim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada od kojih su najznačajnija sa žirirane izložbe „Apstrakt“ u Los Angelesu, tj. : Honorable Mention Award 2021., zatim Merit Prize Award 2022. i Finalist Award 2023. Dobitnik je prestižne međunarodne nagrade „Leonardo Da Vinci u Palati Borghese u Firenci 2022. i Međunarodne nagrade za karijeru 2023. u Palermu .

Izložba je otvorena do 11. septembra.