Promocijom knjige Muje Begića i Jasmina Medića „Korićanske stijene: kamena grobnica“ zvanično je počela kulturna manifestacija “Ilhamijini dani 2024”  koju organizuje Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Travnik.

 

Zločin na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić,  jedan je od najsurovijih i najmonstruoznijih tokom agresije na BiH.

Na lokaciji Korićanskih stijena, na planini Vlašić, u augustu 1992. godine streljana su 224 logoraša koji su prethodno dovedeni na lokalitet egzekucije pod izgovorom odlaska na razmjenu.

Travnik: "Ilhamijini dani 2024" počeli promocijeom knjiga "Korićanske stijene: Kamena grobnica"

Na tri mikrolokacije na Korićanskim stijenama pronađeni su posmrtni ostaci 182 Bošnjaka i Hrvata sa područja općina Prijedor i Kotor-Varoš. U ovoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci 177 Bošnjaka i pet Hrvata.

Zločin nad ponorom Korićanskih stijena, kao i brojni drugi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, je počinjen radi ostvarenja projekta etnički čistih područja, samo za pojedine narode, narode koji u svojoj filozofiji smatraju da vrijede više od ostalih.

Travnik: "Ilhamijini dani 2024" počeli promocijeom knjiga "Korićanske stijene: Kamena grobnica"

– Svi bismo bili sretniji da ova knjiga nikada nije ni nastala, da ovu knjigu Mujo i Jasmin nisu nikada morali pisati i da nikada nisu morali pisati na ovakvu temu, kao što je tema genocida i tema jedne užasne egzekucije Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama. Nad ovim ljudima je sasvim sigurno, a mi vjerujemo u to, bez obzira što pravno nije tako kvalificirano, počinjen genocid. Vjerujem da će ova knjiga ostati kao trajno svjedočanstvo upravo o tome. – kazao je na početku promocije doc. dr. Dženan Kos, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Travnik.

Travnik: "Ilhamijini dani 2024" počeli promocijeom knjiga "Korićanske stijene: Kamena grobnica"

Autori knjige dr. sc. Mujo Begić, šef je Područnog ureda Instituta za nestale osobe u Bihaću, a dr. sc. Jasmin Medić, naučni saradnik Institut za historiju UNSA.

Pored autora, promotor na večerašnjoj promociji u Travniku bio je dr. sc. Muamer Džananović, direktor Instituta za historiju UNSA, a modertorica Nađa Riđić, moderatorica.