Večeras je u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu  općine Travnik održan predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA) Travnik na kojoj su predstavljeni kandidati  ove stranke za  Općinsko vijeće Travnik i kandidat za načelnika, prof. dr. Kenan Dautović. Večerašnji veliki skup organizirali su mjesni odbori SDA  sa gradskog područja  Osoje i Gradac, Šumeće, Ilovača, Stari grad, Poturmahala, Centar 1,  Centar 2, Centar 3, Bojna i Bašbunar.

 

Prisutnima se obratio Tahir Lendo, predsjednik OO SDA Travnik koji je ukazao na značaj izlaska na izbore, na slabu izlaznost u gradskom području,  te na činjenicu da je pred biračima devet lista  na kojima su probosanske ili bošnjačke” stranke i dvije liste sa  hrvatskim predznakom.

-Stranka demokratske akcije u gradskoj zoni najviše dobijala 4.000 glasova, a ja ću sada biti zadvoljan sa 5.000 jer je to “Izbor naroda – SDA”. Radite, ubjeđujte ljude da iziđu na izbore i neka glsaju po svojoj savjesti. Samo neka iziđu na izbore. Svima su važni izbori, svima je važno da dobiju legitimitet. Politički cilj  SDA je najmanje 16 vijećnika. Zašto? Općinsko vijeće Travnik ima 31 vijećnika. Gotovo sve odluke u Vijeću se donose nadpolovičnom većinom. Kada imate 16 ruku onda se sve odluke lakše donose.To ej podrška bržem razvoju Travnika. – kazao je, pored ostalog, Lendo.

Naglasio je  kako SDA ima najbolju listu , a posebno kako ima najboljeg načelnika i najboljeg kandidata za načelnika i to po ocjeni nevladinih organizacija koje su mjerile učinak načelnika i gradonačelnika u BiH po svojim parametrima.

Dautović na velikom skupu SDA: Dajte da izglasamo 16 vijećnika da vidite šta se može uraditi!
prof. dr. Kenan Dautović , kandidat SDA za načelnika općine Travnik

Kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović, naglasio je kako je naporno  radio sa svojim timom i da rezultati u proteklom periodu nisu izostali.

-Završili smo Srednjoškolski centar i u njega smo uložili 8 miliona maraka. Ovdje u centar grada uloženo 3,1 milion maraka. Ukupno u infrastrukturu uloženo je 20 miliona maraka. Dato je za poticaje privredi milion maraka samo u ovoj godini i ukupno smo otvorili novih 459 obrta, a bilo je 380 kada smo počeli sa ovim mandatom. Kod obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava popeli smo se sa 850 na 900, a uskoro ćemo zaštiti travnički sir, odnosno njegovo geografsko prijeklo. Naš grad je preplavljen turistima. To su rezultati koje svako vidi i zbog kojih će SDA snažno pobjediti 6. oktobra. Dajte da izglasamo 16 vijećnika da vidite šta se može uraditi kada se ima kontrola. – rekao je Dautović.

Prisutnima su se obratili i nosilac liste SDA za općinsko vijeće Travnik, Ekrem Mrakić, te kandidati  sa liste koji su kandidovani ispred mjesnih odbora Osoje i Gradac, Šumeće, Ilovača, Stari grad, Poturmahala, Centar 1,  Centar 2, Centar 3, Bojna i Bašbunar.