Pet je dana do ovogodišnjih lokanih izbora na kojima pravo glasa, prema podacima CIK-a Bosne i Hercegovine ima bezmalo isti broj građana, koliko ih je bilo po posljednjem popisu, onom iz 2013 godine, po kojem je Bosna i Hercegovina 3.531.159 stanovnika.

 

Uglavnom,na biračkom spisku je nešto više od 3.4 miliona birača od čega ih je 44.788 prijavljeno za glasanje putem pošte, dok će 3.355.416 birača svoje biračko pravo moći ostvariti na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Međutim, od posljednjeg popisa svakodnevno svjedočimo egzodusu stanovništva o kojem izvještavaju brojni mediji, iznoseći nezvanične podatke kojima raspolažu različite NVO, ali i zvanične poput broja odjava prebivališta kojima raspolaže Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA). Nezvanično Bosnu i Hercegovinu je napustilo više od pola miliona stanovnika a zvaničnu brojku niko ne zna. U tekstu koji je 4.10.2023.objavio portal Klix  zvanično je od 2013. – 2022. godine svoje prebivalište u Bosni i Hercegovini odjavilo 40.229 stanovnika. No, broj onih koji su bježeći od ratnih bubnjeva i politika koje bolje sutra stvaraju samo sebi i svojim bližnjima, u stvarnosti je vjerovatno desetorostruko veći.

Pri tome ne treba zanemariti ni činjenicu da je svakog dana broj umrlih u ovoj zemlji veći od broja rođenih. Potvrđuje to i gotovo prepolovljen broj učenika. Ne treba puno, dovoljno je samo navečer proći kroz prigradska naselja u svakom dijelu zemlje u kojima najčešće svijetli jedino ulična rasvjeta. Najblaže kazano demografski slom, izuzev u izbornim godinama i na biračkim spiskovima ne kriju više ni političari.

Tako portal Bljesak 10.11.2023.godine objavljuje tekst pod naslovom: Čović;BiH nema više od dva milijuna stanovnika. A samo godinu poslije birački spisak za Lokalne izbore, na kojem je nešto više od 3.4 miliona birača, ga „demantira”.

I ovo je Bosna i Hercegovina: DESET PUTA VIŠE BIRAČA NEGO STANOVNIKA?

Očigledno zbog višedecenijske politike u kojoj stanovnici ove zemlje služe isključivo kao moneta za potkusurivanje i prevare koje donose nove mandate i pravo raspolaganja budžetskim sredstvima, niko ne sluša demografe, NVO, medije, agencije. Zaborave i ono to su sami rekli, pa misl da su i drugi zaboravili ono što su oni u rijetkim trenucima iskrenosti kazali o brojkama onih koje su posljedica njihovih politika. Malobrojni su i oni koji čitaju crkvene statistike koje su najbliže stvarnom stanju, iako i njih objektivno treba uzeti sa blagom rezervom jer članovi porodica nerijetko iz različitih razloga insistiraju da se popišu njihovi najmiliji koji su poodavno svoj novi dom našli izvan granica ove države. Zbog svega ovoga broj birača u Bosni i Hercegovini, svakog izbornog ciklusa trebao bi biti manji, a nije.

Početkom januara 2021 godine ovoj je novinarki Hidajet Vunić iz jajačkog naselja Bešpelj, kazao da je „po posljednjem popisu u selima Gornji i Donji Bešpelj,Podovi i Seoci bilo 2.643 stanovnika, a osmogodišnju školu u selu, u dvije smjene pohađalo je 780 učenika. Osam godina poslije kaže „u ovim je selima tek oko četiri stotine stanovnika, dok nastavu na dva jezika i dva nastavna plana i programa pohađa tridesetak osnovaca. Danas ih je sigurno još manje.

„Sela umiru i nestaju kazao je tada jajački hroničar Tvrtko Zrile ističući da je „U Seocima od nekadašnjih 500 stanovnika u 95 kuća,danas tek nekoliko prosječne starosti iznad 65 godina“

Sve ovo bi trebalo značiti i smanjenje broja birača,ali …

Možda je najbolji primjer Dobretića gdje je do rata u 18 pougarskih sela živjelo oko pet hiljada stanovnika, koji su nažalost prognani, a imovina im uništena. Nakon Dejtona, Pougarje je pripalo Federaciji Bosne i Hercegovine, te postalo najmlađa općina Srednjobosansko kantona, a prognano stanovništvo uz međunarodne donacije nerijetko je vlastitim sredstvima obnavljalo svoje domove. Prema zvaničnim podacima popisa iz 2013 godine, ovdje je bilo 1.629 stanovnika od čega je 1.626 ili 99,8 Hrvata, 1 ili (0,1) Srbin i 2 ili (0,1) Ostalih. Nažalost, loša putna infrastruktura i nedostatak radnih mjesta,ove su ljude očigledno nagnali na ponovni odlazak.

 

Svjedoči tome i prilog RTV Herceg Bosne od 31.srpnja 2022. godine sa proslave 350 godina župe Dobretići u kojem župnik fra Juro Tokalić, između ostalog kaže:

– Prije rata je bilo blizu 5.000 ljudi u ovoj župi u 18 sela sada ima 223 (dvjesto dvadeset i troje)u petnaest sela ,dakle u tri sela niko se nije vratio.-

U ovoj općini npr. FZ MIO/PIO isplaćuje manje od 30 penzija. Pedeset i pet osoba je zaposleno, a prema podacima sa zvanične stranice Službe za zapošljavanje SBK,  krajem augusta ove godine 62 osobe su tražile posao, dok je u školskoj 2023/2024. godini u ovoj općini bilo desetak osnovaca.

I ovo je Bosna i Hercegovina: DESET PUTA VIŠE BIRAČA NEGO STANOVNIKA?

U biltenu Agencije za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) stoji da je na dan 31.7.2024. godine u ovoj općini registrirano ukupno 95 motornih vozila.

I ovo je Bosna i Hercegovina: DESET PUTA VIŠE BIRAČA NEGO STANOVNIKA?

A na biračkom spisku CIK-a Bosne i Hercegovine na ovim Lokalnim izborima u općini Dobretići, registrirano je 2.436 birača, koji će birati jednog od dva kandidata za načelnika i jedanaest vijećnika. Kada se uporede ovi podaci očigledno je da je birača deset puta više od broja stanovnika.

Nađa Ridžić