Udruga prijevremeno rođene djece “Mali heroji” osnovana je kao podrška majkama koje su prijevremeno rodile. Udruga trenutno okuplja oko 40 stalnih članova i ne samo iz BiH, nego i iz Hrvatske i Njemačke. Broj članova stalno raste. Nedavno je pokrenut proces registracije ove udruge u Republici Hrvatskoj.

 

 

hronika.ba: Koje su aktivnosti koje provodi Udruga “Mali heroji”?

Monika Blaž: Smisao udruge je na početku bio da okuplja majke koje su prijevremeno rodile jer u našem kantonu nema ni jedna udruga slična ovoj, gdje bi se pružila psihička pomoć majkama koje su prijevremeno rodile. Naš je cilje, moram reći sada malo i različit jer se bavimo i edukacijom za roditelje, medicinske tehničare i doktore. Evo u petak smo imali naše deseto, jubilarno predavanje. Tim smo se počeli bavi jer komora, kao komora ne organizira stručna predavanja, ami smo obuhvatili sve moguće teme koje mogu dovesti do prijevremenog poroda, a i ne moraju. Samim tim znači da educiramo medicinsko osoblje gdje je prijevremeni porod bio jedna velika nepoznanica.

hronika.ba: Vremenom ste razvili saradnju sa medicinskim ustanovama. S kim sve sarađujete?

Monika Blaž:  Mi trenutno imamo saradnju sa JU Bolnica Travnik sa odjelima Pedijatrije i Ginekologije, a odnedavno i sa Bolnicom u Novoj Biloj. Imamo saradnju i sa Neonatologijom Klinike na Jezeru, ne toliku koliko bi mi htjeli, ali radimo na tome da se što više približimo bolnici koja i jeste glavna za bebe koje se prijevremeno rode. Mogu istaknuti razne donacije koje smo radilii za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, kako za Pedijatriju, tako i za Ginekologiju.

hronika.ba: Udruga je i izdavač knjige pod nazivom “Mama, ja sam heroj”. O kakvoj knjizi je riječ?

Monika Blaž: Tu knjigu je napisala moja sestra kojoj je ovim putem moram zahvaliti jer stvarno je trebalo puno truda i vremena da se napiše ovako jedna knjiga. Ovdje su istiniti događaji naših majki i beba koje su prošliMoram reći da je knjiga jako emotivna. Ko god je pročitao, plakao je trenutno. Ovo je jako posebna knjiga za nas.

 

hronika.ba: Uskoro je Međunarodni dan prijevremeno rođene djece. Svake godine obilježavate ovaj datum. Na koji način će biti obilježen ove godine?

Monika Blaž: Ove godine smo odlučili da to bude nešto drugačije, ali nećemo izostaviti ni naše zabavne programe koje imamo svake godine.Ove godine smo odlučili da napravimo kamp na Vlašiću koji će trajati tri dana od 15. do 17. novembra. To će biti jedan edukativni kamp gdje ćemo imati edukativne radionice i predavanj sa doktorom pedijatrom i ginekologom i naravno sa fizijatrom koji će raditi sa djecom. Jer imamo dosta članova, djece koja kao posljedicu prijevremenog poroda imaju cerebralnu paralizu koja nisu u mogućnosti da idu izvan BiH. Tako da ćemo se fokusirati na rad sa tom djecom. Nadam se da će sve uredu proći i da će se i majke opustiti.

 

hronika.ba: Koje su naredne aktivnosti?

Monika Blaž: U narednom periodu realizirat ćemo donaciju za Kliniku na Jezeru. Trenutno se najviše bavimo educiranjem. Vjerujem da što više pričamo ljudima, više ćemo približiti ovaj problem i da ne bude kako često kažu “bilo je, pa je prošlo”. Nažalost prijevremeni porod ostavlja posljedic ei na nekoj djeci. Ali je bitno educirati, educirati da što više kroz uši prođe šta ti roditelji i djeca prolaze.

K.K.