Projekcijom kratkog dokumentarnog filma pod nazivom „Šta je nama Jevrejsko groblje“ koje je napravila grupa učenika Mješovite srednje tehničke škole Travnik u saradnji sa Zavičajnim muzejom obilježen je 18. maj – Svjetski dan muzeja. Jevrejsko groblje u Travniku je u proceduri za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

-Jevrejsko groblje u Travniku je „pod peticijom“, a to znači da trenutno uživa isti status i zaštitu kao da je već i proglašeno nacionalnim spomenikom. Sama procedura je u toku, a u Zavičajnom muzeju, koji brine o zaštiti kulturno-historijske baštine, zadovoljni su saradnjom koja je ostvarena s Općinom i pojedincima koji su izrazili želju da pomognu u zaštiti ovog značajnog spomenika.- kazala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik pohvalivši trud učenike i profesora na produkciji dokumentarnog filma.

Autori dokumentarca  „Šta je nama jevrejsko groblje su učenici prvog i drugog razreda Srednje tehničke škole Travnik: Zdenka Nikolić, Zejneba Duvnjak, Zejneba Šule, Mediha Goran, Midhat Pašanović i Abdulah Keste, te snimatelji Edin Hopić, Dino Bobić, Aldin Đulabić i Sadin Kesten,  predvođeni profesoricom Selmom Rustempašić.

Na lokalitetu Jevrejskog groblja u travničkoj ulici Bojna nalazi više od 350 spomenika, a prvi spomenik datira iz 1762. godine.