Mnogi ne mogu zamisliti dan bez slatkog zalogaja kraljice deserta, čokolade. Vjerujemo da ste i vi među njima, pa zbog toga smo ove recepte pripremili upravo za vas.
Pjenasta čokoladna torta
Sastojci:
200g keksa s čokoladom po izboru
100g putera
500g mascarpone sira
500ml slatke pavlake
200ml kisele pavlake
250g čokolade za kuhanje
2 kašičice kakaa
100g šećera u prahu
2 kesice goveđeg želatina
Priprema:
Sameljite keks, istopite puter pa sve izmiješajte. Kalup za torte obložite papirom, pa na dno kalupa stavite keks s puterom. Na pari istopite čokoladu, goveđi želatin stavite u hladnu vodu da malo nabubri. U mascarpone sir stavite šećer pa sve miješajte mikserom, potom dodajte kiselu pavlaku, kakao i istopljenu čokoladu. Goveđi želatin otopite na laganoj vatri, pa dodajte smjesi mascarponea i čokolade. Umutite i slatku pavlaku pa je dodajte u smjesu i mješajte kašikom. Kremu izlijte na keks, te je stavite u frižider da prenoći. Možete je služiti s malinama, jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.