Za očuvanje dobrog zdravlja važano je stalno jačati imunitet. Otkrivamo vam 13 jednostavnih savjeta za jačanje imuniteta.

 

 

Opustite se

Ponekada stres može biti dobra stvar. Pomaže tijelu da se spremi za izazov. No, potraje li duže, šteti organizmu. Istraživanja pokazuju da dugotrajni stres može oslabiti imunološki sustav. Izbjegavajte ga koliko možete. Radite stvari koje vas opuštaju i u kojima uživate.

Vodite ljubav

Ne samo da ćete se osjećati dobro, nego ćete osnažiti organizam i zdravlje. Neka istraživanja pokazuju vezu između zdravog imunološkog sustava i učestalosti vođenja ljubavi. Osobe koje češće vode ljubav imaju više obrambenih tvari u organizmu.

Nabavite kućnog ljubimca

Postoji razlog zašto ih zovemo čovjekovim najboljim prijateljima. No, psi i ostali kućni ljubimci nisu samo dobri prijatelji. Potiču nas na vježbanje i dobro djeluju na sveukupno zdravlje. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni tlak, razinu kolesterola i zdravo srce. Psi mogu ojačati djetetov imunološki sustav i spriječiti mogućnost razvoja alergija.

Družite se s ljudima

Poznanici i prijatelji imaju jak utjecaj na naše zdravlje. Osobe sa zdravim odnosima će vjerojatno nadživjeti one lošeg društvenog statusa. Ako želite stvoriti veći krug prijatelja i poznanika, upišite neki tečaj, volontirajte, bavite se sportom i ne zaboravite njegovati postojeće odnose.

Ojačajte imunitet uz ove jednostavne savjete!

Mislite pozitivno

Razmišljate li pozitivno, bolje ćete funkcionirati. Želite zauvijek zadržati osjećaj sreće, spokoja i mira? Radite stvari koje volite. Pokušajte u teškim trenucima pronaći nadu i svjetlost.

Nasmiješite se

Smijeh je izvrstan za zdravlje. Ne samo da ćete se osjećati bolje, nego ćete i izbjeći pad raspoloženja. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi nakon glasnog smijanja popravili rad imunološkog sustava. Još nema znanstvenih dokaza da smijeh pozitivno utiče na zdravlje, no vrijedi pokušati.

Jedite raznoliko

Šareno voće i povrće puno je antioksidansa. Ove hranjive tvari zaštitit će tijelo od slobodnih radikala koji štete stanicama. Jedite naranče, zelene paprike, brokulu, kivi, jagode, mrkvu, lubenicu, papaju, lisnato zeleno povrće…

Koristite biljne dodatke prehrani

Neki od tih proizvoda mogu pomoći ojačati imunološki sustav. Prije konzumacije svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom jer neki od dodataka mogu imati kontraindikacije sa lijekovima.

Vrijeme je da pripremite prirodni lijek za jačanje imuniteta!

Vježbajte

Vježbanje svakako utječe na imunološki sustav. Fizička aktivnost smanjuje stres i mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti, i nekih vrsta raka. Vježbanje ne mora biti visokog intenziteta. Dovoljno je šetati, voziti bicikl, vježbati jogu, plivati, čak i igrati golf.

Dobro se naspavajte

Bez kvalitetnog sna, imunološki sustav neće imati snage za borbu protiv bolesti. Većini odraslih je potrebno od 7 do 9 sati sna tijekom noći. Da biste bolje spavali, napravite raspored spavanja kojeg ćete se pridržavati. Za još bolji san, izbjegavajte alkoholna pića i kofein, prozračite sobu i isključite elektronske uređaje.

Smanjite unos alkoholnih pića

Česta i prekomjerna konzumacija alkoholnih pića može oslabiti imunološki sustav i uzrokovati razne bolesti. Ženama je dozvoljeno jedno piće dnevno, a muškarcima dva.

Izbjegavajte nikotin

Nikotin šteti imunološkom sustavu. Raspitajte se o mogućnostima odvikavanja i zatražite podršku najbližih. Također biste trebali izbjegavati zadimljene prostore.

Perite ruke

Pranje ruku je izuzetno važno za zdravlje. Za pranje ruku koristite sapun i tekuću vodu. Ruke perite najmanje 20 sekundi. Ako nemate pristup sapunu i vodi, ruke očistite uz pomoć vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju. Izaberite sredstvo s najmanje 60% alkohola.