Predstavnici Udruženja oboljelih od celijakije iz Novog Travnika, Zenice, Tuzle, Banja Luke i Brčkog,  bili su gosti MGM centra za revitalizaciju jetre i organsku terapiju u Vitezu.

 

-Veliki broj građana BiH boluje od celijakije, hronične autoimune bolesti. Među njima je i značajan broj djece. Osobe oboljele od celijakije ne mogu jesti hranu koja sadrži gluten. Nabavka bezglutenske hrane, koja je jedini lijek za oboljele od celijakije, predstavlja poseban problem građanima u BiH. Svjesni situacije, kao proizvođač smo odlučili Udruženjima oboljelih od celijakije iz cijele BiH donirati određenu količinu MGM bezglutenskog keksa sa voćnim punjenjem od aronije i šljive, koji u svom sastavu ima chia sjemenke, kokosovo ulje, mješavinu začina; cimet, đumbir i karanfilić, bez dodanih rafiniranih šećera i zaslađen je isključivo medom.” – istakla je Lejla Kraljević, direktorica MGM PRODUKT d.o.o. Vitez.

Donacija MGM bezglutenskog keksa Udruženjima oboljelih od celijakije

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u većini žitarica, sa izuzetkom riže i kukuruza, kao i u pekarskim i drugim proizvodima dobijenim od njih. Gluten se dodaje i kao aditiv u namirnice poput suhomesnatih proizvoda, kečapa, prerađene hrane…

Bezglutenska ishrana donosi olakšanje onima koji su netolerantni na ovu namirnicu, ali pri tom će uticati i na smanjenje masnih naslaga i celulita.

Nastanak recepture za MGM bezglutenski keks sa voćnim punjenjem od aronije i šljive trajao je nekoliko godina.

Keks je namijenjen svima koji imaju zdravstvenih problema uzrokovanih glutenom, ali i svima ostalima koji misle na svoje zdravlje.