Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku, akademik, prof. dr. Ibrahim Jusufranić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, Bojan Domić, potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji koji će u narednom periodu imati za cilj unaprjeđenje dostignute razine saradnje te stvaranje partnerskih odnosa i zajedničkog sudjelovanja u kreiranju, organiziranju i provedbi različitih aktivnosti i poslova na dobrobit i korist djece, učenika, studenata, nastavnika i profesora, autoškola, osnovnih i srednjih škola, fakulteta i zaposlenika ministarstva te lokalne i regionalne zajednice i svih građana.

 

 

Prema riječima rektora Internacionalnog univerzitet Travnika, prof. dr. Ibrahima Jusufranića, u okviru potpisanog sporazuma Internacionalni univerzitet Travnik i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture, i sporta SBK/KSB u narednom periodu će realizovati različite projekte i izrade studija, razvoj, unaprjeđenje i modernizaciju sistema provedbe vozačkih ispita, edukacije i stručna usavršavanja licenciranih predavača, instruktora vožnje, licenciranih ispitivača iz teorijskog dijela vozačkog ispita i ispitivača iz upravljanja motornim vozilom, razvoja i unaprjeđenja suvremenog nastavnog procesa, te regionalne promocije sigurnosti u saobraćaju.

 

Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB kazao je nakon potpisivanja Sporazuma da žele iskoristiti stručni kadar koji posjeduje Internacionalni univerzitet Travnik kako bi unaprijedili Odjel za autoškole i vozačke ispite koji djeluje u okviru Ministarstva.

 

„Suradnja nam je u zajedničkom interesu s fokusom na poboljšanju stručnosti, kvalitete rada i tehnološkog napretka stručnih djelatnika koji obavljaju poslove osposobljavanja kandidata za vozače i poslove provedbe vozačkih ispita“, kazao je ministar Domić.

 

Ovim sporazumom dogovoreno je održavanje zajedničkih predavanja studentima Univerziteta kojom prilikom će studenti zajedno sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB obavljati istraživanja na fakultetima i zajedno učestvovati na predavanjima kao i u realizaciji pojedinih projekata.

 

S obzirom da Internacionalni univerzitet Travnik raspolaže s visoko stručnim, kvalificiranim, iskusnim i na međunarodnoj razini priznatim i prepoznatljivim kadrovskim potencijalima, dogovorena je i izrada različitih studija od interesa za ministarstvo i lokalnu zajednicu s ciljem poboljšanja kvalitete života građana.

 

Područja zajedničke suradnje predviđa unaprjeđenje i modernizaciju sistema provedbe vozačkih ispita, edukacija i stručno usavršavanje stručnih kadrova autoškola, licenciranih predavača i instruktora vožnje te licenciranih ispitivača, provedba i razvoj saobraćjane preventive kao što je korištenje računalnog programa PC Crash za simulaciju i ekspertizu saobraćajnih nezgoda i postupka vještačenja, te provedba znastveno-istraživačkih projekata za studente u cilju za razvoja i poboljšanja kvalitete srednjeg i visokog obrazovanja.

 

Saradnja će se ostvarivati i kroz zajedničku oragnizaciju i održavanje sastanaka s auto školama, predstavnicima osnovnih i srednjih škola i obrazovnih ustanova radi edukacije na području saobraćajne kulture i poznavnaju saobraćajnih propisa i pravila.

 

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i izvršni menadžer Internacionalnog univerziteta Travnik, Mirsad Imamović, dekan Saobraćajnog fakulteta Travnik, Sinan Alispahić i pomoćnik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK u Odjelu za autoškole i vozačke ispite, Šezad Hodžić.