U hotelu Vezir Palaca na u Travniku održana je konferencija na kojoj je prezentiran projektu zbrinjavanja otpad u Lašvankoj dolini podržan od strane njemačkog ministarstva za okoliš, tim BuHAWK17, zajedno s četiri općinska načelnika, općinskim upravama, JKP preduzećima, te uz podršku Vlade SBK.

 

-Ovo je značajna konferencija na kojoj imamo prezemtaciju i zvaničnu predaju dokumenta „Upravljanje otpadom za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču“.Ovo je projekat koji smo radili zajedno sa našim prijateljima iz Lajpciga i imamo čast da tačno u roku prezentiramo studiju upravljanja otpadom u ove četiri općine. Interesantnmo je da je ovu studiju finansiralo Ministarstvo okoliša Savezne Republike Njemačke i ona podrazumjeva potpuno reorganizaciju komunalnih preduzeća i izgradnju jednog postrojenja za razdvajanje otpada za reciklažu i za pravljenje alternativnog goriva.To bi značajno umanjilo odvoz otpada na regionalnu deponiju Mošćanica u zenici. – kazao je Admir Hadžiemrić načelnik općine Travnik.

Predstavljena Studija upravljanja otpadom za Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču

Konferenciji u Travniku prisustvovali su čelni ljudi četiri općine, predstavnici Skupštine i Vlade Srednjobosanskopg kantona, kao i predstavnici komunalnih preduzeća.

Četiri općine iz Lašvanske doline otpad odvoze na Regionalnu deponiju Mošćanica kod Zenica i godišnje izdavjaju ogromna sredstva za odvoz i deponovanje. Novi koncept značio bi mnogo jefitnije  upravljanje otpadom.