Institut Yunus Emre u Bosni i Hercegovini je počeo sa radom  17. oktobra/listopada 2009. godine. Prevashodni cilj rada Instituta je promocije Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti.

 

 

Prvi kulturni centar otvoren je tada u Sarajevu, a Institut aktivno radi i u centrima u Mostaru i Fojnici. Instutut Yunus Emre je od svog osnivanja pa do danas realizirao veliki broj aktivnosti kako na polju podučavanja turskog jezika, tako i na polju umjetnosti i kulture.

Certificirane kurseve turskog jezika u kulturnim centrima Instituta Yunus Emre pohađalo je na hiljade učenika, a svoje znanje su dokumentovali polaganjem Ispita znanja turskog jezika (TYS).

Pored toga, organizovani su kursevi za djecu, konverzacijski klubovi, te radionice prevođenja. Pored kulturnih centara u Sarajevu, Mostaru i Fojnici, kursevi turskog jezika organiziraju se u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Najuspješniji učenici koji pohađaju kurs turskog jezika u centrima u BiH imaju priliku učestvovati na Ljetnoj školi turskog jezika koja se svake godine organizuje u julu/lipnju.

Institut Yunus Emre mnogo doprinosi na polju kulturne interakcije kroz Ljetnu školu kinematografije, Ljetnu školu arheologije i Ljetnu školu za turkologe. Institut Yunus Emre Sarajevo organizira razgovore o kulturi sa istaknutim ličnostima, konferencije, simpozije, prikazivanje filmova, pozorišne predstave, koncerte, promocije knjiga, izložbe, te mnoge druge aktivnosti na kulturno-umjetničkom polju.

KONCERT OMER FARUK TEKBILEK

U povodou 10 godina uspješnog rada Instituta Yunus Emre u Bosni i Hercegovini, u sarajevskoj Vijećnici će 17. oktobra/listopada 2019. godine  organiziran je koncert Omera Faruka Tekbileka. Tekbilek je turski kompozitor sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, sa prepoznatljivim muzičkim stilom, inspiriranim tradicionalnom sufijskom muzikom. Vrstan kompozitor i muzičar koji svira nekoliko tradicionalnih i klasičnih duhačkih i gudačkih instrumenata, udaraljki, ali i električnih instrumenata.  Najpoznatiji je po svojim nastupima u kojima svira naj, vrstu duhačkog instrumenta nalik na dugačku flautu, ali sjajan je izvođač i na kavalu, instrumentu koji nalikuje na pikolo flautu te dvorednoj zurni. Kada su u pitanju žičani i gudački instrumenti, odlično muzicira na oud-u i baglami, nekoj vrsti duge lutnje.

10 godina Instıtuta Yunus Emre u Bosni i Hercegovıni
Omer Faruk Tekbilek na koncertu u sarajevskoj Vijećnici

Svjetsku slavu stekao je poznanstvom i radom sa jednim od najpoznatijih američkih muzičkih producenata i vrstnim gitaristom Briane Keane, sa kojim je sarađivao na nekoliko svjetski poznatih projekata. Ovaj koncert predstavlja svojevrstan vrhunac obilježavanja decenije rada Instituta Yunus Emre u našoj zemlji.

 INSTITUT YUNUS EMRE – PROJEKTI

PROJEKT „MOJ IZBOR JE TURSKI“

Projekat „Moj izbor je turski“ se realizuje od školske 2011/2012. godine potpisivanjem protokola sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja. Prve godine realizacije projekta, turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama širom BiH. Do danas je tokom svog školovanja oko15.000  učenika imalo priliku učiti turski jezik.

Učenici koji u okviru ovog projekta izaberu turski jezik, tokom cijelog školovanja imaju obezbijeđen set knjiga za turski jezik „Haydi Türkçe Öğrenelim“. Također, organizuju se seminari za stručno usavršavanje nastavnog kadra. U skladu sa svojim mogućnostima, Institut Yunus Emre Sarajevo učenicima koji izaberu turski jezik obezbjeđuje ruksake sa školskim priborom, a za škole u kojima se kontinuirano izučava turski jezik obezbjeđuju se pametne table, tehnička pomagala i moderno opremljene učionice. Nakon završetka osnovne škole, učenici koji upišu srednje škole u čijim nastavnim planovima postoji drugi strani jezik mogu nastaviti sa izučavanjem turskog jezika.

Zahvaljujući naporima Instituta, u Turskoj se provodi projekt izučavanja bosanskog jezika, koji se izučava kao izborni strani jezik u školama.

U okviru navedenog projekta organizuju se turniri u fudbalu i odbojci, te različita takmičenja kao što su slikanje selfie-ja, snimanja videa, teatar i pisanje najboljeg eseja. U sklopu „bratimljenja škola“ koji se sprovodi u okviru ovog projekta, oko 5000 učenika i nastavnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske je imalo priliku posjetiti svoju bratsku školu.

10 godina Instıtuta Yunus Emre u Bosni i Hercegovıni

DJEČIJI FESTIVAL

Dječiji festival kojeg organizuje Institut Yunus Emre  je finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta „Moj izbor je turski“ koji Institut Yunus Emre provodi u BiH od školske 2011/2012. godine. Za učenike koji izučavaju turski jezik organizuju se takmičenja i druge vannastavne aktivnosti s ciljem poboljšanja njihovih društvenih vještina. Svake  godine se uručuju prigodne nagrade pobjednicima takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji selfie.  Dječiji festival  nudi bogat kulturni i umjetnički sadržaj, a ugostio je brojne poznate ličnosti iz Turske i Bosne i Hercegovine. Tako je 2017. i 2018. godine na Dječijem festivalu gostovala Isabella Damla Guvenilir, djevojčica koja glumi Elif u istoimenoj seriji koja se godinama prikazuje u BiH.  Prethodnih godina su učesnike Dječijeg festivala zabavljale najveće zvijezde bh. muzičke scene kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Mirza Selimović i mnogi drugi.

REALIZIRANE AKTIVNOSTI

Institut Yunus Emre je u sklopu svojih aktivnosti realizovao projekat digitalizacije rukopisa u balkanskim zemljama, te je putem „Edukacijskog programa restauracije rukopisa“ omogućio osposobljavanje stručnjaka na ovom polju, te su osnovane radionice za restauraciju.

Institut redovno organizira kurseve različitih instrumenata kao što je naj, te kurseve kaligrafije, tezhiba, veza žicom, zlatoveza i ebrua. Institut pored aktivnosti kojima vrši promociju Turske i turske kulture u Bosni i Hercegovin, radi i na promociji bosansko-hercegovačke kulture.

O INSTITUTU YUNUS EMRE

Institut Yunus Emre je osnovan 2007. godine s ciljem predstavljanja Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti, pružanja usluga onima koji se žele obrazovati u ovim oblastima, te razvijanja prijateljstva i osnaživanja kulturne razmjene između Turske i drugih zemalja. Institut Yunus Emre počinje s radom 2009. godine, a iste godine otvora svoju prvu inostranu podružnicu u glavnom gradu BiH.

Danas ima više od 58 kulturnih centara širom svijeta u okviru kojih se organizuju mnoge aktivnosti koje pored predstavljanja turske kulture i umjetnosti imaju za cilj predstavljati Republiku Tursku na nacionalnim i međunarodnim događajima. Institut Yunus Emre organizira certficirane kurseve turskog jezika, promocije knjiga, projekcije filmova, izložbe i koncerte, kao i kurseve na polju kulture i umjetnosti.