Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK)  na posljednjoj sjednici održanoj u Travniku odredila je prioritete isplate i dala je zeleno svjetlo za kreiranje naloga za isplatu kantonalnom Ministarstvu financija za sve zaposlenike u školstvu, javnoj upravi i pravosudnim institucijama, koji su tužili i dobili postupke protiv Vlade SBK zbog neisplaćivanja regresa, te naknada za topli obrok i putnih troškova.

 

Riječ je o dijelu zaposlenih koji 2016. nisu prihvatili ponudu o nagodbi i isplati 30 posto osnovnog duga, a kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić kaže kako je osnovni dug od oko 10 miliona u međuvremenu zbog kamata i troškova suđenja narastao na 15-ak miliona KM, te će ga isplaćivati po milion KM godišnje.

-U budžetu  za ovu godinu planirano je milion KM za izvršenje pravomoćnih sudskih presuda. Već smo potrošili oko 300.000 KM na isplatu nematerijalne štete koju su dodijeljivali sudovu u Strasbourgu i Ustavni sud BiH. Prioritet u narednim isplatama imat će presude Europskog suda  i Ustavnog suda BiH i mi ćemo već za sljedeću sjednicu pripremiti naloge za isplatu prema datumu, čak i satu kako su pravomoćne sudske presude stizale u Union banku kod koje imamo depozitni račun. – rekla je Plavčić.

U Ministarstvu finansija Srednjobosanskog kantona  ne znaju koliko je još ljudi ostalo za isplatu.