Osuđeni  ratni zločinac Drago Josipović, haški osuđenik za zločine u Ahmićima, koji je osuđen na 12 godina zatvora, umro je jučer u hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj kod Travnika.

 

Njega je Haški sud osudio na 12 godina zatvora, zbog direktnog učešća u napadu na Ahmiće. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz Haga presudio je kako je masakr u Ahmićima predstavljao zločin protiv čovječnosti.

Riječ je o jednom od najgorih ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini i vjerovatno najgorem koje su počinile snage HVO-a.

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice “Jockeri” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana, od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Četvrta bojna Vojne policije HVO-a i ”Jockeri”, jedinica za posebne namjene Vojne policije pod zapovjedništvom Vlade Ćosića, Ante Furundžije i Paška Ljubičića, operativno je izvela pokolj u Ahmićima.

Akcija je bila dio ofanzive jedinica HVO-a kojima je cilj bio zavladati širim područjem u Lašvanskoj dolini i cestom koja povezuje Travnik, Vitez i Busovaču, kako bi se uspostavilo etnički čisto područje koje bi kontrolirale hrvatske snage.

Umro Drago Josipović haški osuđenik za masakr u Ahmićima

Josipović je u aprilu 2002. godine prebačen u Španiju na izdržavanje kazne, a u februaru 2009. je prijevremeno pušten na slobodu.