U vrijeme pandemije koronavirusa, kad mnoge firme i obrti obustavljaju proizvodnju, domaća kompanija “BeeJapa” postigla je veliki uspjeh. Ova firma iz Sanskog Mosta bavi se proizvodnjom i distrubucijom meda i pčelinjih proizvoda, a ovih dana pripremaju prve pošiljke koje će biti izvezene u Saudijsku Arabiju. Naime, prije nekoliko mjeseci potpisali su desetogodišnji ugovor o franšizi sa kompanijom “Ahad United Trading est” iz Rijada koji podrazumjeva izvoz meda i preparata na bazi meda za područje svih zemalja Bliskog istoka.

O tome kako je došlo do ove saradnje, ispričao je vlasnik kompanije “BeeJapa” Jasmin Hrnić.

–  Da, izvoz se desio u teškom momentu kako za sve poslovne subjekte tako i za nas. Međutim, početak ove priče počinje u novembaru prošle godine kada smo potpisali Ugovor o franšizi sa kupcem iz Rijada. Naime, ljudi koji predstavljaju firmu iz Saudijske Arabije su od ranije poznavali naše proizvode i došli su na ideju da počnu sa uvozom istih na područje Bliskog istoka. Znači, oni su inicirali sastanak i tako je sve krenulo. Prvobitno smo planirali da će se prvi izvoz desiti dosta ranije, ali zbog situacije sa pandemijoj sve se prolongiralo, pa i naš izvoz – kaže Hrnić.

Ni pandemija im ništa ne može: Krajišnici izvoze med na Bliski istok
Jasmin Hrnić,vlasnik kompanije “BeeJapa”

 

Ugovor o izvozu podrazumjeva izvoz svih proizvoda kompanije “BeeJapa” firmi u Saudijsku Arabiju, a odatle će oni dalje pokrivati tržište Bliskog istoka.

– O količini i vrijednosti izvoza na godišnjem nivou još je rano govoriti, pogotovo u trentnoj situaciji, ali obzirom da se radi o dosta velikom tržištu na koje će se plasirati naši proizvodi očekujemo da će izvoz konstatno rasti u narednom period i da ćemo dostići značajne vrijednosti.  Naš proizvodni asortiman obuhvata punjenje i pakovanje sedam različitih vrsta meda (Livada, Bagrem, Šuma, Kesten, Lipa, Kadulja i Vrijesak), kao i proizvodnju preparata na bazi meda i pčelinjih proizvoda od kojih možemo izdvojiti Matičnu mliječ, ImunJelly, Polen i Propolis. Osim toga, u ponudi imamo i četiri vrste eliksire na bazi meda, borovih iglica, cvekle, majčine dušice, smrekinih bobica i sl – objašnjava Hrnić.

Dodaje da su proizvodni asortiman supotpunili i sa mješavinama meda sa ljekovitim biljem od čega izdvajamo čurekot, đumbir, cimet, kurkuma, kopriva, a vise informacija dostupno je na njihovoj  internet stranici beejapa.ba.

Ni pandemija im ništa ne može: Krajišnici izvoze med na Bliski istok
Med za arapsko tržište

Inače, počeci firm sežu u 2009. god. kada je vlasnik došao na ideju da započne vlastiti biznis u Sanskom Mostu.

–  S obzirom da je Unsko-sanski kanton bogat rijekama, šumama i čistim prirodnim pejzažima te je poznat po kvalitetnom medu, a i pčelarstvo je dosta dobro razvijeno, htjeli smo da to bogastvo prirode ponudimo i ostatku BiH. Nakon mukotrpnog rada, 2015. je osnovana  firma “BeeJapa” obrtnička djelanost, a čiji je brend vrlo brzo postao prepoznatljiv u cijeloj BiH, kako zbog kvalitete tako i zbog specifične ambalaže i dizajna koji ga izdavaja od ostalih bh. proizvođača – ističe Hrnić.

Ni pandemija im ništa ne može: Krajišnici izvoze med na Bliski istok
Pakovanje meda

Ubrzo nakon toga otvaraju svoju prvu maloprodajnu radnju u trgovačkom centru SCC u Sarajevu.

– Posjedujemo punionicu u Sankom Mostu gdje se proizvodnja odvija po najvišim HACCP standardima, što naravno uključuje i samu analizu i ispravnost meda. Za sada je zaposleno pet radnika od čega su tri člana porodice. Trenuto nemamo pčelinjih društava, ali imamo veoma uspješnu i kvalitetnu saradnju sa mnogobrojnim kvalitetnim pčelarima iz cijele BiH, a kojima kroz svoju maloprodaju omogućava brz plasman meda. Ovim putem želio bih poručiti bh. pčelarima da ih ova trenutna situacija sa koronavirusom ne treba obeshrabriti i da nastave sa svojim redovnim aktivnostima na proizvodnji meda jer se mi iskreno nadamo da da ćemo imati potrebu da vršimo otkup meda u većim količinama nego smo to do sada činili i smatramo da plasman neće biti upitan u narednom period – zaključuje Hrnić.

 

M.Avdić