Šesto po redu obilježavanje manifestacije “Ljuta greda 2020” bit će održano 09. augusta na Vlašiću. Ovogodišnja manifestacija se, uz uvažavanje svih propisanih preventivnih mjera zbog širenja koronavirusa održava u okviru projekta “Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995”, čiji je organizacijski odbor formiran od predstavnika boračkih udruženja s područja općine Travnik.

 

 

Manifestacija “Ljuta greda” obično uključuje niz programskih sadržaja i aktivnosti, međutim ove godine uz znatno smanjen broj učesnika i zvanica, kompletan program obilježavanja je reduciran i prilagođen novonastaloj epidemiološkoj situaciji. Stoga će planinarski pohod “Stazama heroja“ uz čas historije, vjerski program, polaganje cvijeća, te obraćanje zvaničnika i gostiju obilježiti ovogodišnju manifestaciju.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Ljuta greda 2019” Fahir Čamdžić istaknuo je da ni ove godine ne žele ostati dužni borcima Armije RBiH koji su branili i odbranili svoju domovinu, kao i njihovim porodicama, a da ne ukažu na njihove ogromne zasluge.

Kako je naglasio Čamdžić, upravo sa mjesta Ljute grede je tokom 1994. godine vrhovni komandant ARBiH i tadašnji predsjednik države, rahmetli Alija Izetbegović izdao je direktivu komandantu 7. Korpusa ARBiH, rahmetli generalu Alagiću za oslobađanje planine Vlašić.

Dodao je da su u poznatoj ‘vlašićkoj operaciji’ i u teškim vremenskim uslovima, borci ARBiH uspješno izvršili zadatak, te 23.03.1995. godine skinuli “kapu Republike Srpske.

-.Ovom manifestacijom se želimo podsjetiti na slavne dane Armije koje smo imali tokom OOR 1992-1995. Želja nam je da na prostoru Ljute grede izgradimo spomen-obilježje koje bi podsjećalo na dane iz OOR, gdje bi bile upisane sve jedinice koje su učestvovale tokom vlašićke operacije, kazao je Čamdžić.

Centralna manifestacija bit će održana u nedjelju, na području Ljute grede na Vlašiću, s početkom u 12 sati.