U cilju jačanja konkurentnosti Srednje Bosne i kreiranja turističkog proizvoda –  cikloturizma,   implementatori projekta „Staza stare pruge“ proteklog su vikenda razmijenili veoma korisna iskustva u vezi sličnih inicijativa sa predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije (IRTA) u Istri, Republika Hrvatska.

 

U okviru projekta „Staza stare pruge“ uspostavit će se biciklistička staza na relaciji Lašva – Jajce, a ovom prilikom razgovaralo se o iskustvima i problemima na koje su nailazili predstavnici IRTA-e prilikom realizacije sličnog projekta na području Istarske županije.

U toku seminara koji je održan u Motovunu, predstavljeni su projekti “Istra bike“ i „Istra Outdoor u Istarskoj županiji“ kao i destinacijska menadžment organizacija (DMO) i pristup upravljanja destinacijom. Prikazana su i iskustva u vezi edukacije biciklističkih vodiča i stvaranje „bike“ specijalista u destinaciji, te primjeri razvoja biciklističke infrastrukure i signalizacije. Ovom prilikom, također, predstavljen je projekat „Parenzana – obnova trase i kandidatura projekta na EU sufinanciranja“. Uz seminar, organiziran je i obilazak terena i biciklističkih staza prema temama iz teoretskog dijela seminara.

Obzirom na značaj i iskustva Istarske županije dogovorena je i dalja saradnja, kao i primjena prakse Istarske županije u razvoju turizma na području Srednje Bosne, kazao je projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević, te dodao:

-Pored samog projekta, načelno je dogovorena i buduća saradnja i u razvoju kulturnog turizma kao i mogućnosti zajedničkih aplikacija na buduće programa EU  koje uključuju prekograničnu saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Nadamo se uskoro i posjeti  predstavnika Istarske razvojne turističke agencije našem području s ciljem unapređenja ukupne turističke ponude Srednje Bosne, jer je koncept regionalnog razvoja u Istarskoj županiji nešto čemu težimo i u razvoju Srednjobosanskog kantona. – zaključio je Matošević.

Saradnja sa predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije od velikog je značaja za razvoj turizma u Srednjoj Bosni

Za projekat “Staza stare pruge” za područje Srednje Bosne, Evropska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekat se implementira 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura. Projekat provodi Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija), te Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.