Nezavisni blok osuđuje odluku Narodne skupštine entiteta Republika Srpska da podrži zloupotrebu instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa kojom član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik traži blokadu saradnje Centralne izborne komisije BiH sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme.

 

Ova saradnja je u apsolutnom interesu države BiH, svih njenih naroda i građana, i protiv nje može biti samo onaj ko želi održati praksu manipulacije izbornim procesom i krivotvorenja volje birača.

Ovo je još jedan dokaz ispravnosti traženja Nezavisnog bloka da se izborni proces reformiše u potpunosti i da se u konačnici uvede elektronski sistem glasanja koji će onemogućiti prevare Milorada Dodika i njegovih partnera kojima sadašnji izborni sistem ide u prilog. Dok predsjednik SNSD-a burno reaguje i u Skupštini koristi govor mržnje i dehumanizacije protiv Bošnjaka i Hrvata, njihovi predstavnici u vlasti šute jer će uvijek s njim i njegovom politikom lako naći zajednički jezik kad dođe do podjele resursa na štetu bh. građana.

Još jedan dokaz za to su brzina i lakoća kojom je kompromitirani premijer Fadil Novalić postigao sporazum o novom zaduženju kod MMF-a sa eksponentima Dodikove politike Radovanom Viškovićem i Zoranom Tegeltijom. U objašnjenju ovog dogovora Novalić kaže kako će strano zaduženje pomoći da se održi budžetska stabilnost i osigurati da se domaća sredstva usmjere u privredi.

Nezavisni blok upozorava građane Federacije BiH da obrate pažnju na ovu izjavu koju je Novalić dao nedugo nakon što je 400 miliona KM namijenjenih pomoći privredi za oporavak od posljedica pandemije vratio u budžet. Naš zastupnik Amer Obradović je glasajući protiv famoznog „Korona-zakona“ upozorio da je on loš i ispostavilo se da je jedini njegov efekt bio da budžetski korisnici isplaćuju regres dok mali biznisi propadaju. Nema razloga da vjerujemo da će novo zaduženje imati isti efekt ali očigledno je da Dodiku i partnerima MMF nikad neće zasmetati kao IFES.