Direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, doc. dr. Sead Karakaš informisao je danas načelnike općina s područja Srednjobosanskog kantona da epidemiološka situacija  ima loš trend, odnosno da svaki dan evidentiraju više oboljelih od koronavirusa.

 

 

-Trenutna situacija predstavlja veliki problem kada je zdravstveni sistem u pitanju. U ovom trenutku Srednjobosanski kanton ima 34 smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, a 28 smrtnih slučajeva je u samo posljednjih pet sedmica. – rekao doc. dr. Karakaš.

Direktor Karakaš  je naglasio da se ovaj ljetni period trebao iskoristiti da se takav trend promijeni kako bi se stvorili bolji uvjeti za ulazak djece u školu i sve ono što nas očekuje na jesen, kada će nam se, uz ovu situaciju, pojaviti i sezonska gripa, što će sigurno početi praviti dodatne probleme.

U otvorenom razgovoru prisutnih na sastanku u povodu loše epidemiološke situacije u Srednjobosanskom kantonu, naglašeno je da su žarišta zaraze uzrokovana nepoštivanjem naredbi i propisanih mjera, odnosno nenošenjem maski, nepoštivanjem distance na otvorenim prostorima i u zatvorenom prostoru, kao što su to propisali Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona i krizni štabovi.

Na sastanku su doneseni i zaključci nakon razmatranja trenutne epidemiološke situacije u Srednjobosanskom kantonu. Zaključeno je:

-općinski načelnici iz svoje nadležnosti pomoći će domovima zdravlja, u smislu daljnjeg praćenja i opremanja potrebnom opremom za normalan rad, u granicama mogućnosti;

-općinski štabovi, zbog interesa općinskih načelnika, žele učestvovati u saniranju i poboljšanju stanja epidemiološke situacije;

-Krizni štab Ministarstva zdravstva izradit će informacioni sistem za obavještavanje o trenutnoj situaciji na području Kantona zbog praćenja i obavještavanja općinskih načelnika;

-svi inspekcijski organi nastavit će na terenu pojačanu kontrolu provođenja mjera i propisanih naredbi;

-svi, na svom nivou, reagirat će i obaviti razgovore s vjerskim institucijama o provođenju propisanih mjera i naredbi;

-inspekcije Ministarstva privrede, sanitarna inspekcija u saradnji s MUP-om, pojačat će mjere kontrole zbog nepoštivanja propisanih mjera i naredbi te radnog vremena iza 23 sata.

-posebno će se pratiti stanje u obrazovanju nakon početka nastave.

 

Još jednom pozivamo sve građane Srednjobosanskog kantona da se pridržavaju propisanih mjera i naredbi jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana.

Apel svim građanima Srednjobosanskog kantona da se ponašaju odgovorno i da se strogo pridržavaju pojačanih higijensko-epidemioloških mjera koje su izdale nadležne institucije kako bismo zaštitili sebe, svoje porodice i najugroženije kategorije stanovništva.