Svečanom  sjednicom  Skupštine Bošnjačke zajednice kulture  „Preporod“ – Općinsko društvo Travnik  u velikoj sali Centra za kulturu Općine Travnik u 11 sati sutra (utorak, 10.11. 2020. godine) će započeti Kulturna manifestacija  “Dani Abdulvebaba Ilhamije Žepčaka 2020”.

 

Nakon svečane Skupštine BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Travnik  bit će upriličena promocija Zbornika radova „Naučni skup Abdulvehab Ilhamija Žepčak – život i djelo“

Promotori će biti : prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ & Filozofski fakultetSarajevo, hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević, muftija zenički i Rusmir Agić, predsjednik BZK „Preporod“ Žepče.

Promocija će početi u 14 sati u Velikoj sali Centra za kulturu Općine Travnik. U okviru ovogidšnje manifestacije  “Dani Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2020” planirano je održavanje 17 kulturnih sadržaja, od promocija, preko koncerata sevdaha i duhovne muzike, do projekcija dokumentarnih filomova i pozorišnih predstava.

U Travniku počinje Kulturna manifestacija "Dani Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2020"

 

Abdulvehab Ilhamija Žepčak – Ilhamija

 

Manifestacija  “Dani šejha Abdullvehhaba Ilhamije Žepčaka” održava se u znak sjećanja na Abdulvehaba Ilhamiju Žepčaka, alhamijado pjesnika i najhrabrijeg bošnjačkog intelektualca tokom razdoblja osmanske vladavine u BiH.  Abdulvehab Ilhamija Žepčak rođen je 1773. godine u Žepču, a pogubljen je 1821. godine u Travniku.

Jedan je od rijetkih koji je u onom vremenu pisao na bosanskom jeziku. Osim na bosanskom pisao je i na turskom i nešto malo na arapskom jeziku. Poezija mu je uglavnom sufijska, mistička. On je jedan od mnogih pisaca koje je riječ, ali istinita i pravedna riječ, koštala života.

Ono po čemu je bio i ostao prepoznatljiv jeste njegova pjesma “Čudan zeman nastade“. Zbog ove pjesme je došao u sukob sa tadašnjim vezirom Dželaludin-pašom (Dželalijom). Upravo ova kasida je bila razlog njegovog pogubljenja 1821. godine u Travniku. Turbeta hrabrog pjesnika Ilhamije i njegovog krvnika, vezira Dželaludin-paše, u Travniku su udaljena nekih stotinjak metara.

U Travniku počinje Kulturna manifestacija "Dani Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2020"