Na današnji dan poginuo je Džemal Bijedić – Džema u avionskoj nesreći u 59. godini života. Bio je jedan od najistaknutijih komunističkih političara u BiH, borac NOB-a i izuzetno blizak Titu.

 

Osamnaestog januara 1977. godine, na putu iz Beograda za Sarajevo, avion u kojem se nalazio Džemal Bijedić, njegova supruga i još šest članova posade, pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, srušio se nadomak Kreševa.

Priznanje muslimanskog nacionalnog identiteta koje je vodilo jačanju Bosne i Hercegovine te njena afirmacija u jugoslavanskim okvirima, ali i svijetu, neke su od zasluga jednog od najvećih državnika koje je ova zemlja imala u novijoj historiji.

Obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Memorijalni pohod

Memorijalnim pješačkim pohodom i polaganjem cvijeća na brdu Inač kod Kreševa planinari i poštovaoci lika i djela jednog od naistaknutijih državnika bivše Jugoslavije Džemala Bijedića obilježili su 44. godišnjicu njegove pogibije.

Obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

 

Izložba u Mostaru 

„Džemal Bijedić-politička biografija”, naziv je izložbe, koja je u Muzeju Hercegovine Mostar otvorena povodom obilježavanja 44. godišnjice pogibije istaknutog bosanskohercegovačkog političara i društveno-političkog radnika Džemala Bijedića.

Na šesnaest panoa dokumentirano kroz fotografije, novinske članke i druge pisane dokumente prikazan je dio građe vezan uz život i političko djelovanje  Džemala Bijedića, koji ostaje zapamćen kao zagovornik bosanskohercegovačke gospodarske  reforme i infrastrukture.