Brzo su prošla, već dva mjeseca, od Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Mjesec dana, nakon izbora Centralna izborna komisija objavila je i zvanične rezultate, 15.12.2020.godine nakon čega su izabrani načelnici i vijećnici mogli preuzeti Uvjerenja o dodjeli mandata. Na području Srednjobosanskog kantona ta uvjerenja su podijeljena za 11 načelnika i 270 vijećnika u 12 općina.

 

Svako općinsko vijeće reguliše svoj rad Poslovnikom o radu, koji između ostalog definiše i konstituisanje novog saziva općinskog vijeća. Od općine do općine to je različito definisano, ali se uglavnom kreće u roku od 10 do 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Po tome, da su vijećnici koje smo izabrali na prethodnim Općinskim izborima odgovorni, do sada bi imali formiranih svih 12 općinskih vijeća na nivou Kantona. A nemamo.

U suštini – prvo općinsko vijeće koje je u roku održalo svoju konstituirajuću sjednicu je ono u Donjem Vakufu. Poslije njega održane su konstituirajuće sjednice i u Kiseljaku i Kreševu. A ono što je posebno zanimljivo – Donji Vakuf je jedina općina na nivou Kantona u kojoj, ni Načelnik, ni većina u Općinskom vijeću ne dolaze iz SDA ili HDZ-a. Iz ovog ispada jasna logika – tamo gdje su SDA ili HDZ na vlasti ne samo da nema nikakve odgovornosti prema građanima, nego se i svjesno krše i pravilnici i statuti i zakoni. Čisto zato što im se može.

A može im se jer je Srednjobosanski kanton najsiromašniji kanton u Federaciji BiH, s najnižim prosjekom plata. Nekada općine koje su bile među najrazvijenijim u BiH (Bugojno i Novi Travnik) sada su na samom dnu, a Travnik je najsiromašnije sjedište bilo kog kantona u Federaciji BiH. Upravo to je razlog i velikog broja mladih s područja našeg kantona koji odlaze ili sanjaju o odlasku u zemlje Zapadne Evrope, niskom natalitetu, sve većem broju nezaposlenih i sve manjem broju zdravih preduzeća… San svih onih koji ostaju ovdje je da se „uvale na budžetske jasle“, jer tu je ako ništa drugo „plata sigurna, a ne moraš ništa raditi – jedina ti je obaveza da glasaš za SDA ili HDZ zavisno od toga ko te zaposlio“. I tako – iz godine u godinu, od izbora do izbora.

To što će nas u narednom periodu voditi, predstavljati i zastupati ljudi s podignutim, pa čak u nekim slučajevima i presuđenim optužnicama za kriminal i korupciju, manje je bitno. Bitno je da ne puca. I bitno je da mjesec dana nakon izbora imamo samo tri formirana općinska vijeća na nivou Kantona. A naknade za vijećnike i političke stranke biće isplaćene retroaktivno, tako da se izabrani ništa ne moraju brinuti. Jer glasali smo, ili što je još gore – nismo, da nam bude ovako. A ako se po jutru dan poznaje – ne smijemo ni pomisliti šta nas sve čeka u naredne četiri godine!