U ime Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovni, službenik za demokratski razvoj Misije Daut Bajramović uručio je Timu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije donaciju u tehničkoj opremi – laptop, projektor, dva eksterna hard diska i licencu za Zoom platformu.

 

Bajramović je tokom sastanka sa vršiocem dužnosti premijera ZDK Mirnesom Bašićem, ministrom za pravosuđe i upravu Nebojšom Nikolićem i predsjednikom Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževadom Fejzićem, rekao da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Misije OSCE-a u BiH i ključna za dugoročnu stabilnost zemlje. Zahvalio se Vladi ZDK-a za saradnju sa Misijom OSCE-a u BiH i istakao da Misija OSCE-a i Tim uspješno sarađuju četiri godine, te da svake godine provedu desetak zajedničkih aktivnosti u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije. Najavio je nastavak saradnje i u 2021. godini kroz podršku Misije OSCE-a u BiH izradi nove Strategije za borbu protiv korupcije ZDK, jačanju saradnje Tima sa općinama, kao i jačanju mreže koordinatora Tima u javnim institucijama.

Premijer Bašić zahvalio se na donaciji, kao i podršci i konstruktivnim prijedlozima Misije OSCE-a u BiH u svim segmentima, rekavši da je dobrodošao svaki oblik podrške, pogotovo u opremi i kadrovskom jačanju. Potvrdio je opredjeljenje Vlade da profesionalizira rad Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije, koji bi od početka iduće godine trebao biti organiziran kao zaseban ured ili služba.

– Formirat ćemo potpuno nezavisno tijelo koje će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije i koje će biti podrška nadležnim organima u procesuiranju pojedinačnih slučajeva korupcije – rekao je Bašić.

Predsjednik Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić naglasio je da će jedna od najvažnijih aktivnosti ovog tijela ove godine biti donošenje Uredbe o dodjeli grantova, što će biti novi iskorak u raspolaganju budžetskim sredstvima u ZDK-u koja se zadnje dvije godine dodjeljuju isključivo putem javnog poziva.

 

(Press služba ZDK)