Teniski turnir “Sarajevski kiseljak open” i ove će se godine održati na terenima Teniskog kluba Elliptic na Gromiljaku, općina Kiseljak. Turnir se, u 21. izdanju, igra od 23. do 30. maja/svibnja, otvorenje je planirano za petak, 21. maja/svibnja s početkom u 15 sati, a dan kasnije bit će održan ždrijeb natjecanja.

Prva dva dana na rasporedu su kvalifikacijski susreti, a glavni dio turnira počinje 25. maja/svibnja. Nagradni fond je 25 tisuća dolara, a turnir se boduje za ATP ljestvicu te održava pod patronatom Međunarodne teniske asocijacije (ITF).

Danas počinje „Sarajevski kiseljak open 2021.“

Duga tradicija i konstantan napredak

ITF turnir u Kiseljaku prepoznatljiv je u cijeloj jugoistočnoj Europi, ali i šire. Godinama u Kiseljaku igraju sjajni mladi igrači koji grade svoje ime u teniskom svijetu, a veliki broj igrača probije se i na svjetskoj sceni te im ovaj turnir posluži kao odskočna daska. 

Prošle godine zbog pandemije turnir nije održan u standardnom obliku, no publika je Kiseljaku mogla vidjeti Davis Cup reprezentativce Bosne i Hercegovine. 

Prije dvije godine titulu je osvojio Argentinac Francisco Cerundolo, pobjedom u finalu nad Australcem Cristopherom O'Conellom, a oba ta igrača sada su nadomak ulaska u TOP 100 i odigrali su nekoliko vrlo jakih ATP turnira (O'Conell je igrao i treće kolo Australian opena). 

U glavnom dijelu ždrijeba nastupit će 32 tenisača, a igra se i turnir u dublu, u kojem će nastupiti 16 parova. U kvalifikacijama će nastupiti 48 igrača, koji igraju dva kvalifikacijska kola, a u glavni ždrijeb ući će 12 igrača. Njima će se pridružiti još 20 tenisača koji ulaze po rankingu.

Direktor turnira i vlasnik TK Elliptic, Robert Biletić zajedno sa Općinom Kiseljak kao suorganizatorom te generalnim pokroviteljem tvrtkom „Sarajevski kiseljak“, turnir je podigao na visoku razinu sa kontinuiranim ulaganjima i poboljšanjima.

Povijesni pregled

Teniski turnir u Kiseljaku igra više od 20 godina a od 2010. je pod okriljem ITF-a. Kroz turnir su prošla brojna poznata teniska imena, poput Mate Pavića, Mate Delića, Damira Džumhura, Josefa Kovalika, Roka Karanušića, Gianluigija Quinzija, Petera Torebka, Lovre Zovke. 

Od 2019. nagradni fond je 25 tisuća dolara, što ga svrstava među najjače teniske futurese. U ovogodišnjem terminu igra se još devet futuresa, a samo jedan je s istim nagradnim fondom, onaj u češkom Mostu. No, kada se pogleda lista igrača, turnir u Kiseljaku je mnogo jači i od toga.

Kao što smo već spomenuli, od 2010. se igra pod okriljem ITF-a. Prve godine naslov je osvojio Mirza Bašić, Davis cup reprezentativac BiH. 

Naredne godine titulu osvaja Josef Kovalik, pobjedom u finalu nad Aldinom Šetkićem. Prvi bh. reket Damir Džumhur slavio je 2012. godine, a zanimljivo, te godine je u dublu trijumfirao Mate Pavić, koji je sada najbolji igrač na svijetu u dublu. 

Mate Delić je 2013. osvojio duplu krunu, u finalu singla pobijedio je Damira Džumhura.  Mirza Bašić voli Kiseljak, i to je pokazao i 2014. kada je ponovo slavio.

Češka je svog pobjednika dobila 2015. godine. Pavel Nejdely pobijedio je u finalu Corneua, u jednom fantastičnom meču. 

Naredne godine pobijedio je Gianluigi Quinzi, koji je u finalu relativno lako nadigrao Katića.

David Pichler je osvojio turnir 2017. pobjedom nad Cunguom. Zanimljivo, Pichler je od tada mnogo napredovao, 481. je na ATP ljestvici, ali s obzirom na stalni napredak turnira sada svoj put u glavni ždrijeb mora tražiti kroz kvalifikacije, barem prema trenutnoj ulaznoj ljestvici. Cungu je tek 31. nositelj kvalifikacija. 

Tom Kočevar Dešman osvojio je 2018. godine, a u finalu je nadigrao Elmara Ejupovića. Ejupović je trenutno 448. na ATP ljestvici, i trebao bi nastupiti u Kiseljaku. Kočevar Dešman će sigurno morati kroz kvalifikacije. 

Od 2019. po prvi put igra se za nagradni fond od 25 tisuća dolara. Prvi osvajač je Francisco Cerundolo, koji je u finalu pobijedio Cristophera OConella.Cerundolo je 116. na ATP ljestvici, O'Connell 128. Obojica su nakon Kiseljaka ostvarili dosta dobrih rezultata. 

Pandemija prošle godine nije dozvolila odigravanje turnira , no odigran je revijalni teniski turnir, na kojem su nastupili i Davis Cup reprezentativci Bosne i Hercegovine. Na kraju je pobijedio Mirza Bašić. 

Pokrovitelji i sponzori turnira: Općina Kiseljak, Sarajevski kiseljak, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i sporta KSB, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ceste company, Delta security, Heineken, Jucy, Croatia osiguranje, Marcaffe, Foto studio Pavlović, Pekara Matić, moteli Zigi i maks, STR Nina, EUROSPORT, Jurak, Master fizikal, Mix company, Barić, Nikačević, INOMA, BRDA, Errea …

Danas počinje „Sarajevski kiseljak open 2021.“

https://www.tkelliptic.com/