U okviru projekta “Ujedinjeni u različitosti”, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Centar za edukaciju mladih (CEM) organizovao je Sajam gradova SBK, na kojem su mladi iz 11 gradova Srednje Bosne predstavili bogato kulturno-historijsko naslijeđe svog kraja.

 

Sajam gradova SBK, organizovan na travničkoj tvrđavi Stari grad, nacionalnom spomeniku BiH i jednom od simbola bogate historije Srednje Bosne, završnica je dvogodišnjeg projekta čije su aktivnosti obuhvatile oko 200 mladih ljudi iz Srednje Bosne. Ideja vodilja u projektu “Ujedinjeni u različitosti” je promocija suživota, zajedništva, ljepote življenja, običaja, kulture, te aktivizma i građanske odgovornosti kroz kulturno-historijsko naslijeđe gradova Srednje Bosne.

Sajmom gradova SBK završen CEM-ov projekat “Ujedinjeni u različitosti”

Protekle godine CEM-ov interkulturalni karavan posjetio je 11 gradova SBK i educirao mlade o kulturno-historijskom naslijeđu i motivisao ih da iskoriste svoje znanje i struku za izgradnju bolje budućnosti. CEM je kroz ovaj projekat uticao i na njihovu svijest o važnosti očuvanja naslijeđa, te ih inspirisao da pripreme kreativnu prezentaciju kulturno-historijskog naslijeđa svojih gradova i o tome educiraju svoje vršnjake iz cijelog SBK na Sajmu gradova SBK.

Kulturno-historijsko naslijeđe svojih gradova, kao bogatstvo različitosti Srednje Bosne, predstavili su mladi iz Bugojna, Busovače, Novog Travnika, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Jajca, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Viteza i Travnika.

Sajmom gradova SBK završen CEM-ov projekat “Ujedinjeni u različitosti”

Sajam gradova ujedno je bio prilika i za povezivanje mladih iz različitih gradova SBK, njihovo međusobno upoznavanje i sklapanje novih prijateljstava.

Ovaj projekat je još jedan vid CEM-ovog osnaživanja mladih u savjesne, odgovorne i aktivne članove društva, koji će svojim potencijalom aktivno doprinositi izgradnji boljeg i pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini.