Da li znate da je Bugojno druga najmnogoljudnija općina u Srednjobosanskom kantonu sa 31.470 stanovnika? Samo je Travnik veći od Bugojna, a pojedine općine poput Dobretića, Kreševa, Fojnice ili Donjeg Vakufa imaju višestruko manje stanovnika.

 

Da li znate da je po popisu iz 2013.godine u Bugojnu živjelo 24.913 punoljetnih stanovnika? A da je na biračkom spisku za posljednje izbore bilo 30.097 birača? Znamo da broj stanovnika u Bugojnu nije rastao, pa otkud porast od preko 5.000 glasača s pravom glasa za nekih 7 godina?

Ovo nam i nije bilo baš najjasnije do posljednje sjednice Vlade SBK, kada je podijeljeno skoro 2,4 miliona budžetskih para zdravstvenim institucijama na području Kantona.  Kriteriji su bili poznati samo članovima Vlade, pa je tako Dom zdravlja u Kreševu dobio 50.000 KM ili skoro 10 KM po stanovniku, dok je Domu zdravlja u Kiseljaku dodijeljeno čak 600.000 KM ili 30 KM po stanovniku ove općine. S druge strane, sve zdravstvene institucije u Travniku su dobile oko 160.000 KM ili 3 KM po stanovniku, Dom zdravlja u Gornjem Vakufu – Uskoplju 50.000 KM, odnosno 2 KM po stanovniku, a na kraju liste se, potpuno očekivano, ponovo nalazi Bugojno koje se izborilo za 50.000 KM ili 1,6 KM po stanovniku. I to za nabavku vozila hitne pomoći za Dom zdravlja. Samo ne znamo hoće li u njega biti ugrađen i dupli Fadilov respirator ili neće?

Da li je ovo pravi pokazatelj zdravstvenih potreba Kantona ili još jedna raspodjela plijena između SDA i HDZ-a u kojoj je, ponovo, HDZ prošao neuporedivo bolje? Dokaz da HDZ zaista upravlja Vladom SBK i da je SDA pokazala da je zbog privatnih interesa pojedinaca i mjesta premijera, spremna u svako doba izdati interese građana ovog Kantona i svojih birača? Ili je došla direktiva direktno od Sebije da se ne smije ulagati u zdravstvo gdje je SDA pobijedila kako im se ne bi napakovala nove afera poput respiratora, ili otkrilo ko zna koliko afera koje su se godinama gomilale u zdravstvu na našim prostorima? Bilo kako bilo – čestitamo HDZ-u na uspješnom rukovođenju Vladom i brigom za svoje birače!

I sad da se vratimo na početak – kakve veze sa zdravstvom ima onih 5.000 glasača na biračkim spiskovima više od popisanih stanovnika u Bugojnu? Valjda je i najokorjelijem SDA-ovcu jasno – potpredsjednici FBiH, Meliki Mahmutbegović, od zdravlja njenih birača puno je bitnije da se uslika na svadbi Bakirove jedinice, a ministar u Vladi SBK, Amir Šečibović, se ionako „zabavio“ raspisivanjem namještenih konkursa, pa mu je ova raspodjela promakla. Očigledno je da SDA svjesno neće da ulaže u zdravstvo u Bugojnu jer im je jasno da više živi i zdravi birači neće glasati za njih, pa se uzdaju samo u one  kojih u Bugojnu već odavno nema. A svakim danom nas je, baš zbog njihove brige, sve manje u Bugojnu!

 

(OO  SDP BiH BUGOJNO)