Najveća domaća banka u Federaciji BiH ASA banka kupila je Sberbank BH d.d. Sarajevo, saopćeno je večeras na press konferenciji u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH. Do prodaje banke došlo je nakon što je jučer donesena odluka da upravljanje Sberbankom u BiH preuzmu Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

 

 

-Mi ćemo dati nalog da se banka proda. Imamo više zainteresovanih, čak je tu i nekoliko međunarodnih grupacija koje su spremne odmah kupiti banku i mi ćemo gledati da se banka u najskorijem roku proda i promijeni vlasnika. –  kazao je Mahmuzić.

Depoziti sigurni

– Zaključno sa 1. martom 2022. finaliziran je model za trajno rješenje pitanja nastavka poslovanja Sberbanke BiH DD kroz prijenos vlasništva sa Sberbank Europe AG na domaće društvo ASA Finance DD Sarajevo. Cijeneći mogućnosti date Zakonom o bankama, a na osnovu dostupnih i analiziranih opcija koje smo imali na raspolaganju proteklih dana, usvojen je plan, a na osnovu ponude dostavljenje od strane ASA Finance DD Sarajevo, usvojen je model koji u potpunosti osigurava sigurnost i kontinuitet poslovanja banke kroz prijenos vlasništva i osiguravanje neophodnih modela za jačanje. Banka će poslovati u okviru ASA Grupe, a većinski vlasnik će biti domaće društvo ASA Finance – kazao je večeras Mahmuzić.

On je dodao da Agencija u svrhu provedbe svih potrebnih aktivnosti i u skladu sa Zakonom o bankama određuje vrijeme za usklađivanje poslovanja u trajanju od 48 sata, počev od 2. marta 2022, od nula sati i jedne minute.

– U periodu trajanja navedenog usklađivanja banka je dužna osigurati neometan pristup mreži bankomata i dostupnost usluga kartičnog poslovanja. Prema procjeni poslovnice će biti zatvorene najduže do 4. marta 2022. u osam sati. Navedenim odlukama i mjerama Agencije za bankarstvo FBiH, kao i spremnošću ASA Finance Grupe očuvana je stabilnost banke, depoziti, klijenti, a zajedno s tim i stabilnost bankarskog sistema Federacije BiH – istakao je Mahmuzić.

Mahmuzić je kazao kako su svi depoziti građana sigurni te da nema razloga za brigu. Zamolio je klijente banke za razumijevanje jer je potrebno vrijeme da svako dobije svoj novac. Naveo je kako će banka i bankomati, kao i online servisi, raditi normalno.

Predsjednik uprave ASA Banke Samir Mustafić kazao je kako će ovom akvizicijom ASA Banka postati treća najveća banka u Bosni i Hercegovini.

Sankcije Evropske unije i SAD-a

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan uticaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Evropska centralna banka (ECB) koja direktno nadzire Sberbank, objavila je da ta banka “propada ili će vjerovatno propasti”.

Podsjetimo da je Sberbanku u BiH trebala preuzeti AIK banka ali od ovog preuzimanja zbog novonastale situacije neće biti ništa.

ASA BANKA dd Sarajevo domaća je banka nastala pripajanjem Moja Banka DD Sarajevo Investiciono-komercijalnoj banci DD Zenica. Krajem prošle godine ASA banci je pripojena i Vakufska banka dd Sarajevo.