Danas je u Travniku održan radni sastanak rukovodstva Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona s predsjednicima općinskih organizacija na kom je razgovarano o trenutnoj društveno – političkoj situaciji u državi i Kantonu.

 

-Posebna tema bio je i odnos aktuelne SDA-HDZ vlasti prema građanima ovog Kantona koji ne samo da se nisu uspjeli nositi s još uvijek aktuelnom krizom izazvanom pandemijom Korona virusa, nego su građanima pokazali da su nesposobni regulisati i tržište osnovnih životnih proizvoda koje je podivljalo u posljednjih mjesec dana zbog agresije na Ukrajinu. Nepostojanje bilo kakvog sistema zaštite i podrške domaćoj proizvodnji i zanemarljiva ulaganja u subvencioniranje poljoprivrede uz zanemarivanje poticaja ozbiljnim poduzetničkim idejama bojimo se da će dovesti do ruba gladi građane Srednjobosanskog kantona i Bosne i Hercegovine u narednom periodu. Rad inspekcija je ograničen, a i ako se nađu nepravilnosti, kazne su toliko male da se trgovačkim lancima i benzinskim pumpama isplati plaćati kazne i nastaviti s politikom divljanja cijena pod pokroviteljstvom SDA i HDZ-a. O odlasku mladih više niko i ne govori – bitno je samo da se ti mladi ne bune na katastrofalno stanje u našem Kantonu.

Rat u Ukrajini je poslužio da se skrene pažnja s afere respiratora, lažnih diploma prvih ljudi i žena SDA, krivičnih prijava protiv članova Predsjedništva BiH, krčmljenja državne imovine, stranačkih zapošljavanja i lažnih odlazaka u penziju kako bi se, sve po zakonu, za jedan dan „penzije“ od države dobilo po 30.000,00 KM.

Izbori u oktobru, za koje mi u SDP BiH čvrsto vjerujemo da će se održati, s ili bez izmjena postojećeg Izbornog zakona, predstavljaće referendum građana Bosne i Hercegovine za ostanak u Bosni i Hercegovini i opstanak Bosne i Hercegovine. Trenutna vlast pokazala je ne samo svoju nesposobnost, nego i bezobrazluk i bezočno iživljavanje nad građanima za koje su ubjeđeni da će glasati ponovo za njih. Samo zato što su njihovi. A njihovi su otjerali našu djecu u inostranstvo trbuhom za kruhom, a sve nas učinili sirotinjom. Da li je vrijeme da im napokon kažemo – DOSTA! – saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP SBK.