Povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Narodnog evropskog saveza BiH, u Sarajevu je danas održana sjednica Glavnog odbora NES-a. Na sjednici su razmatrana aktuelna politička pitanja u zemlji i svijetu, izvršena je rekapitulacija urađenog u prethodnoj godini, te se razgovaralo o planovima za budućnost.

 

Prisutnima su se obratili predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, predsjednik Glavnog odbora Mirza Batalović, zastupnik u Parlamentu BiH Jasmin Emrić, koordinatori regija Mustafa Ružnić, Anel Kljako, Ramo Isak, Haris Selmanović te uime regije 2  Edis Kavgić. Također, prisutnima se obratio i dr. Zlatko Kravić, zastupnik u Parlamentu Federacije, koji je od danas i zvanično član NES-a.

Ovo su zaključci Glavnog odbora:

U kontekstu geopolitičke situacije u Evropi Glavni odbor Narodnog evropskog saveza BiH osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, međunarodno priznatu i nezavisnu državu.

Svjesni opasnosti i posljedica koje rat u Ukrajini može izazvati i u Bosni i Hercegovini pozdravljamo pojačano prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao preventivnu akciju radi očuvanja stabilnosti i mira.

Pozivamo sve političke faktore u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike i bilo kakvog djelovanja koje bi moglo ugroziti mir i stabilnost.

S obzirom na novonastalu globalnu sigurnosnu situaciju i geopolitičke odnose zbog agresije Rusije na Ukrajinu, pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da učine sve moguće napore kako bi u najkraćim rokovima ispunili uvjete za kandidatski status i ubrzali integracijske procese Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO.

U kontekstu politika i odnosa između država Zapadnog Balkana, a radi onemogućavanja širenja i suzbijanja postojećeg ruskog utjecaja preko poznatih aktera smatramo nužnim ubrzanje euroatlanskih procesa u Bosni i Hercegovini, te pozivamo Europsku uniju i sve članice NATO-a da učine maksimalne napore i pruže svaki oblik pomoći kako bi Bosna i Hercegovina ispunila potrebne zahtjeve i postala punopravna članica ove dvije međunarodne institucije.

This slideshow requires JavaScript.

Glavni odbor NES BiH smatra da samo punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO-u ispunjava garancije za stabilno okruženje i trajni mir na Zapadnom Balkanu, a što jesu i zvanično utvrđena dva strateška prioriteta naše vanjske politike od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Budući da se, prema svim procjenama, očekuje drastično povećanje cijena hrane u ovoj godini, pozivamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da pravovremeno reagira, sačini plan i program mjera, te prije svega, zbog proljetne sjetve izdvoji znatno veća finansijska sredstva za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini.

Zbog svakodnevnog i nepredvidivog rasta cijena pozivamo i inspekcijske službe na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na pojačane kontrole, kako bi se onemogućilo neosnovano povaćenje cijena i bogaćenje pojedinih trgovačkih lanaca preko leđa građana.

S obzirom na veliki rast osnovnih životnih namirnica, tražimo od bosanskohercegovačkih vlasti da kroz socijalne programe pomognu najosjetljivnim kategorijama stanovništva.

Oštro osuđujemo neusvajanje prijedloga za ukidanje akciza na naftne derivate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čime je prezentirano licemjerstvo, beskrupuloznost i socijalna neosjetljivost prema svim građanima od strane delegata SNSD-a.

U osvrtu na proces ustavne i izborne reforme koji traje u Bosni i Hercegovini Glavni odbor NES BiH naglašava da se izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kao i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju temeljiti na principima suštinskog i cjelovitog provođenja svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor NES-a BiH smatra da aktuelnom ustavnom reformom Bosna i Hercegovina mora izvršiti svoju preuzetu obavezu iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te zabraniti i ukinuti rasnu diskriminaciju u svim njenim oblicima i garantirati pravo svakome na jednakost pred zakonom bez obzira na rasu, boju ili nacionalno ili etničko porijeklo, naročito u pogledu uživanja političkih prava, prije svega prava učešća na izborima, prava glasa i kandidature prema sistemu općeg i jednakog prava glasa.

Glavni odbor NES-a BiH smatra da se ustavna i izborna reforma mora provesti u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je ista i sastavni dio Ustava, a što je utvrđeno članom 2/2 Ustava Bosne i Hercegovine, gdje se daje prednost nad svim ostalim zakonima.

Glavni odbor sa zadovoljstvom konstatira da je prva godina rada i djelovanja bila vrlo uspješana jer je Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine postao značaj politički faktor prisutan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te su uspostavljene općinske i regionalne organizacije u skoro svim dijelovima zemlje.

Glavni odbor poziva sve izabrane i imenovane nosioce funkcija da nastave s radom u svjetlu već prepoznate naše ideje, na promoviranju iste i predstavljanju svim zainteresiranim građanima kao mogućnost zajedničkog rada na unapređenju ukupnog privredno-ekonomskog, socijalnog i društvenog ambijenta, a radi poboljšanja svih životnih uslova za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine.