Oko 50 učesnika planinarske ture “Stazama Erika Brandisa” koja se realizuje u organizaciji Planinarsko Drustvo “Paklarske Stijene” Travnik   , a u okviru obilježavanja manifestacije Dan općine Travnik, danas su planinarili jednom od najljepših staza preko planine Vlašić.

 

Ukupna dužina staze današnje planinarske ture je cca 14,4 km, a visinska razlika cca 1200 metara nadmorske visine.

Učesnici ture iz više planinarskih društava  danas  su imali priliku koračati stazama kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH. Cilj ove ture je zapravo, pored druženja, također i upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, odnosno popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

This slideshow requires JavaScript.

Organizator planinarske ture na ovaj način ima namjeru  približiti svijet planinskog bilja, ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva, te ih animirati da sami botaniziraju, fotografišu, prikupljaju biljke za vlastiti herbarijum, te istražuju endemske vrste.

Učesnike današnje ture ispratilo je lijepo sunčano vrijeme, a odmor i ručak je organiziran u planinarskom domu Erik Brandis, gdje im se pridružio i načelnik Općine Travnik, koji im je uputio čestitke i zahvalnicu za  doprinosu u obilježavanju Dana općine Travnik.