Općinski sud u Travniku potvrdio je u cjelosti optužnicu Kantonalnog tužilaštvo Srednjobosanskog kantona protiv Denisa Misić zbog izvršenog produženog krivičnog djela računalne prijevare iz člana 395. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

-Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 23.09.2020. godine do 03.08.2021. godine neovlašteno unosio računalne podatke i na taj način uticao na ishod elektronske obrade podataka, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu, na način da je u svoj mobilni aparat ubacivao brojeve više kartica tako što je nakon pozivanja oštećenih  sa jednog broja tu karticu vadio iz mobilnog aparata i ubacivao novu, i na taj način nasumice pozivao oštećene i sa njima stupao u kontakt putem SMS poruka ili direktnih poziva preko aplikacije Messenger koja je povezana sa društvenom mrežom Facebook.

Isti se lažno  predstavljao oštećenima kao uposlenik banke koji oštećene obavještava da su navodno osvojili novac u nagradnoj igri, pa kako bi im banka prebacila novac na njihove račune, tražio je od oštećenih da mu uslikaju mobitelom brojeve bankovnih kartica ili izdiktiraju.

Oštećeni su  bili u uvjerenju da su doista dobili novac u nagradnoj igri o čemu ih banka obavještava, te optuženom dostavljali brojeve bankovnih kartica sa prve strane kartice i PIN code za internet plaćanje sa druge strane kartice, nakon čega je na osnovu tih dobivenih brojeva bankovnih kartica i PIN codova oštećenih sa njihovih računa prebacivao novac na virtualne račune koje je prethodno otvorio na druga imena, a ne na svoje u sportskim kladionicama „Premier Sport“ d.o.o. Istočno Sarajevo, „Sport Plus Win“ d.o.o. Novi Travnik, „Premier World Sport“ d.o.o. Čitluk i Mozzart E-commerce d.o.o. Banja Luka, a zatim je sa tih virtualnih računa sportskih kladionica  lično podizao novac.

Optuženi je na gore opisan način prevario 10 (deset) oštećenih lica sa područja Viteza, Novog Travnika, Travnika, Gornjeg Vakufa, Jajca i Bugojno, te ovakvim poduzetim radnjama sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od  9.620, 00KM. – potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva SBK.

Općinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu u cijelosti dana 24.03.2022. godine.