-Borba protiv korupcije na Zapadnom balkanu i širom svijeta najveći je prioritet naše administracije. Američko ministarstvo trezora neće oklijevati da iskoristi sva raspoloživa sredstva kako bi pozvalo na odgovornost sve korumpirane i destabilizirajuće aktere. – naveli su danas iz ovog ministarstva.

 

Inače, iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini su se oglasili nakon što je danas Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) uveo sankcije, tačnije, na crnu listu SAD-a stavio Asima Sarajlića, člana SDA i delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine te Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH zbog, kako su naveli, koruptivnih aktivnosti.

Iz Ambasade SAD-a su pojasnili da su ove sankcije druga mjera koju je OFAC poduzeo prema Izvršnoj uredbi 14033 u čijem fokusu su bile osobe koje prijete stabilnosti regiona koruptivnim radnjama, kriminalnim aktivnostima i na drugi način djeluju destabilizirajuće.

Istakli su i to da je današnja odluka SAD-a zapravo naglasak na opredijeljenosti ove države za promovisanjem pozivanja na odgovornost aktera na Zapadnom Balkanu koji su upleteni u štetno ponašanje, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

-Kao dio ove mjere, Ministarstvo vanjskih poslova uvrštava na listu pojedince iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2022. Osim toga, na ovu listu se uvrštavaju i najbliži članovi njihovih proodica, također prema Poglavlju 7031. –  navedeno je u saopćenju Ambasade SAD-a.