RIVJEKA” – Projekat razmjene mladih u dobi od 16 do 26 godina između Švicarske i Bosne i Hercegovine realizuje se i ove godine. Cilje projekta je zaštita rijeka i obrazovanje u prirodi. Organizatori projekta su uputili poziv mladim za učešće u projektu.

 

 

-Kako bismo otvorili sudjelovanje širem krugu ljudi izvan naših partnerskih organizacija i iz različitih sredina, bili bismo vrlo sretni da netko iz vaše mreže sudjeluje u projektu Rivjeka 2022. Naziv projekta je nastao kombinacijom riječi za rijeku iz francuskog i B/H/S jezika. – saopćili su organizatori.

Rivjeka 2022 nastavak je prošlogodišnje razmjene koja se održala u Bosni i Hercegovini s 24 švicarska i bosanska sudionika.

-Edukacija o prirodi u svezi zaštite rijeka i dalje će biti glavna tema projekta. Želimo podići svijest o ekologiji rijeke i i klimatskim promjenama, da razvijemo bolji smisao za naš prirodni okoliš, njegovu ljepotu i vrijednost te razmjenu alata i metoda u radu s mladima. – naglašavaju organizatori.

Posljednje divlje rijeke u Europi nalaze se na Balkanu. One su u opasnosti zbog izgradnje mnogih hidroelektrana i veliki brojem njih koji su prijetnja rijekama Bosne i Hercegovine. U Švicarskoj, zbog intenzivnog korištenja vodotoka i zemljišta, ekološka kvaliteta je u problematičnom stanju u većini švicarskih rijeka.

Zainteresirani za učešće u projektu Rivjeka -Razmjena mladih zaštita rijeka i metode obrazovanje u prirodi, Švicarska-Bosna i Hercegovina mogu se javiti

Maiann Suhner, coordinatrice Jeunes&Nature

Pro Natura Neuchâtel

Louis-Favre 1

2000 Neuchâtel

078 881 51 33

[email protected]

https://www.pronatura-ne.ch/fr/groupe-jeunes-nature

Découvrez notre projet d'échange Neuchâtel-Bosnie “Rivjèka”

https://www.pronatura-ne.ch/fr/projet-rivjeka-2020