Nastava i odgojni proces u najstarijoj odgojno – obrazovnoj ustanovi u srednjoj Bosni   odvijaja se  u četiri zgrade koje su u krugu stare zgrade medrese koja je završena 1895., ali je doživjela rekonstrukciju 1980-tih godina kada je bila korištena za izlaganje namještaja. Tada je dobila krov u dvorištu i današnji hol medrese, a povremeno su vršene popravke.

 

Njen rad je reaktiviran 1994. godine, a danas broji preko 19 odjeljenja u četiri razreda. Ženska odjeljenja su otvorena 2004. godine, a značajnu podršku je pružila i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA). Ime je dobila po Elči Ibrahim-paši, jednom od 77 vezira koji su stolovali u Travniku, pa je jedina vezirska medresa u Bosni i Hercegovini.

Tokom ovog ramazana rekordan broj učenica i učenika bio je angažovan u džeamtima  širom BiH i u dijaspori, ističe u razgovoru za naš list mr. Dževdet Šošić, direktor Elči Ibrahim – pašine medrese.

hronika.ba: Koliko Elči Ibrahim-pašina medresa ima učenika?

Šošić: Na početku mi dozvolite da se zahvalim redakciji vašeg lista na ukazanoj časti da kroz ovaj list kažem par informacija o Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku koju trenutno pohađa 425 učenika, od kojih je 190 muških a 235 ženskih. Odjeljenja imamo 19, osam muških i 11 ženskih.

 

hronika.ba: Koliko maturanata će ove godine završitit svoje srednjoškolsko obrazovanje u Medresi?

 

Šošić: Ove godine ispraćamo 255. generaciju maturanata i maturantica, njih 92 u dva muška i dva ženska odjeljenja.

 

Izuzetni rezultati

 

hronika.ba: Učenici ove obrazovno – odgojne institucije bilježe izvrsne rezultate na takmičenjima. Koje bi ste rezultate posebno istaknuli?

Šošić: Ove školske godine su, nakon dvogodišnje pauze nastale usljed pandemije Corona virusa, ponovo počela takmičenja u kojima su učestvovali naši učenici i učenice i zabilježili vanredno dobre rezultate. Ovdje možemo izdvojiti prvo mjesto ekipno i prva tri mjesta pojedinačno (apsolutni pobjednici) na takmičenju iz Historije na nivou medresa Rijaseta IZ u BiH, zatim treća mjesta ekipno iz Povijesti islama, Bosanskog, Arapskog i Engleskog jezika također na nivou Rijaseta. Pored ovoga, prvo mjesto na Općinskom, te drugo mjesto na Kantonalnom takmičenju “Projekt građanin” u organizaciji CIVITAS-a uz saglasnost Ministarstva obrazovanja SBK.

Ne možemo da ne spomenemo značajne uspjehe iz Matematike, gdje su naši učenici osvojili prva, druga i treća mjesta na općinskom nivou u organizaciji Edukacijskog fakulteta, a posebno nam je značajan plasman naših šest učenika na Federalno takmičenje.

Pored ovih takmičenja sedam naših učenika je učestvovalo na dva međunarodna masterclassa iz Fizike koje organizira Odsjek za Fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu u saradnji sa institutom CERN u Švicarskoj.

mr. Dževdet Šošić: Tokom ovog ramazana rekordan broj učenica i učenika angažovan u džematima širom BiH i u dijaspori

 

hronika.ba: Rezultata ima i na sportskom planu kada su u pitanju i učenici i zaposlenici Medrese?

Šošić: Na sportskom planu Karate sekcija sigurno bilježi najbolje rezultate. Naši učenici i učenice su učestvovali na 10 takmičenja, od toga 3 prvenstva, dva kola kntonalne lige i 5 međunarodnih otvorenih turnira, te su osvojili 16 zlatnih, 8 srebrenih i 10 bronzanih medalja.

Četvero naših učenika i učenica su osvojili titule najboljih sportista u općinama Travnik, Vitez i Busovača, a troje su članovi Karate reprezentacije BiH. Naravno, najveće zasluge za ovakve sjajne uspjehe pripadaju njihovom treneru, našem profesoru Asimu Hodžiću, koji je predsjednik Karate zaveza SBK i a koji je proglašen najboljim sportskim radnikom SBK za 2021. godinu.

Pored Karate sekcije imamo sportske sekcije za učenike i učenice, ali zbog pandemije Covid-19 nije bilo takmičenja na kojima su se mogli dokazati.

 

Kvalitetan kadar i nastava

 

hronika.ba: Vrijeme je kada mladi ljudi donose odluku o upisu u srednje škole. Kakav je interese za upis u medresu? Koliko ćete odjeljenja upisati ove godine?

 

 Šošić: Interesovanje za upis u prvi razred je dosta dobro. Naravno, mi se trudimo da animiramo djecu koja završavaju deveti razred da izaberu Medresu. Na tom tragu svake godine pravimo širu kampanju upisa u Medresu. Naši profesori i profesorice sa našimu učenicima i učenicima posjete oko 70 osnovnih škola šireg područja Srednje Bosne gdje vrše prezentacije i promovišu našu školu. Ove godine planiramo upriličiti Dan otvorenih vrata, kada ćemo ugostiti učenike devetih razreda da posjete Medresu i vide šta im sve možemo ponuditi u odgoju i obrazovanju.

Planiramo upisati pet odjeljenja, čime bismo upotpunili broj od 20 odjeljenja.

hronika.ba: Kada biste mladim ljudima trebali preporučiti upis u medresu, što bi ste posebno istaknuli? Zašto da upišu Medresu?

Šošić: Teško je ukratko nabrojati sve, ali sigurno je da nudimo kvalitetan nastavni plan i program koji prati duh vremena u kojem živimo i posebno vremena koje je pred nama. Prije svega imamo kvalitetan i stručan nastavni kadar, zatim su tu odgajateljske službe koje vode brigu o našim učenicima i učenicama 24 sata dnevno. Također, učenici i učenice imaju obezbijeđena tri obroka svaki dan, vannastavne aktivnosti kroz preko 15 sekcija, izlete i druženja, posjete uglednih gostiju predavača, umjetnika itd. Školovanjem u Medresi bit će spremniji za izazove daljeg života i školovanja.

 Izuzetni uslovi

hronika.ba: U proteklim godinama Medresa je realizovala niz infrastrukturnih projekata kojima su osigurani izuzetni uslovi za odvijanje nastavnog procesa, ali i vannastavne aktivnosti. Zamolit ću Vas da nas podsjetite na ove projekte.

 Šošić: Sigurno najvažniji projekat je velika dvogodišnja rekonstrukcija glavnog objekta Medrese koju je finansirala Turska državna agencija za saradnju i razvoj TIKA. Nismo se zaustavili sa unapređivanjem i poboljšanjem uvjeta za rad Škole. Koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, uvijek nastojimo da uradimo nešto novo. U Međuvremenu smo napravili i opremili kafeteriju površine 120 kvadratnih metara, u kojoj naši učenici mogu provoditi slobodno vrijeme uz kafu i druženje.

Modernizirali smo i proširili našu vlastitu klaonicu sa svim pratećim sadržajima u kojoj svake godine provodimo akciju kurbana. Također, započeli smo projekat proširenja učeničkog restorana i kafeterije u cilju boljeg i efikasnijeg obavljanja tri dnevna obroka naših učenika i učenica.

mr. Dževdet Šošić: Tokom ovog ramazana rekordan broj učenica i učenika angažovan u džematima širom BiH i u dijaspori

hronika.ba: Ono što se se može zaključiti, čitajući vijesti sa web stranice Medrese, jeste izuzetna saradnja sa ambasadama u BiH, međunarodnim organizacijama i učešće u značajnim projektima. Što bi ste posebno naglasili u ovom segmentu?

 

Šošić: Da, vrlo smo ponosni na ovaj segment našeg rada. Možda najbolju saradnju imamo sa ambasadom SAD, kroz program naprednog učenja engleskog jezika Access. U ovome smo već 16 godina i posjetili su nas skoro svi američki ambasadori. Također smo ugostili ambasadore Republike Turske, Malezije, Egipta, kao i visoke državne zvaničnike Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

hronika.ba: Pomenih web stranicu i ono što je očigledno je izuzetno aktivna novinarska sekcija u Medresi koja obuhvata i elektronske i printane medije, i moderne i tradicionalne medije. Predpostavljam  da ste zadovoljni radom ove sekcije?

Šošić: Kao odgojno-obrazovna ustanova trudimo se da prepoznamo i pratimo savremene društvene trendove, gdje spadaju komunikacija, mediji i nezaobilazne društvene mreže. Cilj nam je da naši učenici i učenice savladaju kulturu dijaloga, komunikacije i izražavanja, posebno u javnom prostoru kao što su mediji.

U tu svrhu postoje dvije sekcije: novinarska i radijska. Novinarska sekcija radi na izdavanju učeničkog lista “Nedžm” koji izlazi dva puta godišnje – na kraju prvog i na kraju drugog polugodišta, a objavili smo jubilarni broj 50. Radijska sekcija priprema i uređuje emisije koje se emituju jednom mjesečno na programu Radija Islamske zajednice BIR.

Kroz ove sekcije učenici uče kako da obrade neku temu, prikupe informacije, uobliče ih u odgovarajuću formu koja se potom treba objaviti ili emitovati.Zadovoljni smo radom ovih sekcija i trudimo se da dodatno unapređujemo njihov rad kroz radionice i  izlete.

 

Epidemija COVID-a

 

hronika.ba: Kako je Elči Ibrahim-pašina medresa prevazišla period epidemije COVID-a?

Šošić: Pandemija uzrokovana virusom COVID -19 je globalni fenomen na koji niko nije bio spreman. Počev od obustave nastavnog procesa u klupama, vrlo strogih mjera kretanja, higijene i drugih problema. Mi smo odmah tražili rješenja kako prevazići ovu situaciju.

Ponosni smo na činjenicu da smo za samo četiri dana uspjeli organizirati nastavak obrazovnog procesa preko online nastave. Imali smo tim za tehničku podršku, pa čak i besplatno savjetovalište psihologa kako za učenike tako i za njihove roditelje.

Kako se situacija mijenjala, mi smo se također prilagođavali i možemo reći da smo uspješno prevazišli ovaj problem.

Ramazanske aktivnosti

 

hronika.ba:Koje aktivnosti tokom Ramazana provođene u Elči Ibrahim-pašinoj medresi?

Šošić: Ove godine smo mjesec Ramazan dočekali bez epidemioloških mjera. Prethodna dva ramazana smo zbog pandemije sve aktivnosti sveli na minimum kao i svi ostali. Inače se tokom ramazana u medresama pravi pauza u nastavnom procesu a učenici starijih razreda se šalju na ramazansku praksu. Ove godine imamo rekordan broj od 122 učenika i 55 učenica koji su angažovani u raznim ramazanskim aktivnostima širom naše domovine, a neki su čak angažovani u dijaspori. Pored ovoga, naši profesori i profesorice obilaze naše učenike koji su na ramazanskoj praksi, o čemu će pripremiti izvještaje, uraditi analizu kako bismo na osnovu toga sagledali rezultate i moguće propuste, da dodatno unaprijedimo naš rad.

hronika.ba: Hvala na razgovoru.