Manifestacija Dani dijaspore se održava u organizaciji Općine Travnik i nevladine organizacije Društvo Lajpcig-Travnik, a obilježit će je brojne kulturno-zabavne i sportske aktivnosti. Kako ističu organizatori ovom prilikom biće upriličene večeri poezije, promocije knjiga, različite izložbe, koncerti, okrugli stolovi i radionice, kao i brojna sportska takmičenja.

 

 

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Dani dijaspore Azem Ejubović je kazao kako su brojni stanovnici sa područja općine Travnik kao i cijele BiH  tokom proteklih decenija napustili BiH i svoje utočište pronašli u drugim zemljama, te da je ovo izuzetna prilika za uspostavu saradnje između privrednika, predstvanika kulture, sporta i drugih.

-Veliki dio raseljenog stanovništva još uvijek njeguje vezu prema svom rodnom kraju, te predstavljaju veliki resurs i potencijal za razvoj naše općine i Srednje Bosne“. –  istaknuo je Ejubović.

Uskoro „Dani dijaspore“ u Travniku i veliki koncert Halida Bešlića

Glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar kazala je da će program manifestacije biti održan na više lokacija na području općine Travnik, te da su se potrudili da osiguraju zanimljiv i različit sadržaj i aktivnosti za sve generacije.

-Svjedoci smo te čudnovate i vječito neraskidive veze čovjeka sa svojom domovinom, stoga želja nam je uljepšati i obogatiti boravak svima onima koji odluče svoj ljetni odmor provesti u Bosni i Hercegovini. –   naglasila je Dizdar.

This slideshow requires JavaScript.

U okviru prve manifestacije, goste iz dijaspore i domicijelno stanovništvo 04. augusta na stadionu Pirota uz  najpoznatije hitove zabavljat će jedna od najppularnijih muzičkih zvijezda u regionu Halid Bešlić.

Bešlić je istaknuo da mu je veliko zadovoljstvo što će upravo on u okviru manifestacije Dani dijaspore imati čast u Travniku uveličati boravak svima onima koji

-Sama ideja i priča o domovini i dijsapori mi se sviđa, jer svi naši ljudi koji su vani imaju ogromnu ulogu u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, a ovo je prilika da im se na neki način odužimo i da ih ugostimo na praviu način. –  kazao je Bešlić.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je ovom prilikom istaknuo da je potrebno podizati svijest o tome da je dijaspora dio bh. društva, kao i da je pored ostaloga i  niza različitih sadržaja i pjesma svakako najbolji način za okupljanje.

– Također  ideja je,  s obzirom da zapravo mi nekako pružamo ruku prema dijaspori, a ovoga puta htio bih da mi pružimo ruku njima i da ih na neki način prvo ispoštujemo i osiguramo im jedinstven program gdje će oni biti prepozanti, ali i da im ponudimo određene projekte u okviru kojih mogu biti zainteresirani za eventualna ulaganja , ali  na principu zarade,  a ne sadake. – naglasio je Dautović.

Kako je istaknuo na kraju Dautović, koncert  Halida Bešlića je humanitarnog karaktera, a ulaz besplatan, s obzirom da općinska administracija neće prodavati karte nego će uz pomoć privrednika i drugih prikupljati sredstava za nabavku mobilijara novog srednjoškolskog centra u Travniku.

Prva kulturno-zabavna i sportska manifestacija „Dani dijaspore“ biće održana u periodu od 31. 07. do 07. 08. 2022. godine u Travniku.

Uskoro „Dani dijaspore“ u Travniku i veliki koncert Halida Bešlića